Суд плијени возила директора "Жељезница"

Основни суд у Добоју почеће са пљенидбом службених аутомобила "Жељезница Републике Српске" због милионског дуга које то јавно предузеће има према радницима, сазнаје "Глас Српске".

Република Српска 16.03.2016 | 20:31
Суд плијени возила директора "Жељезница"

Уставни суд БиХ одбио је крајем јануара апелацију "Жељезница Републике Српске" против рјешења Врховног суда Републике Српске којим је том предузећу наложено да исплати више од 20 милиона КМ, колико са каматом износе неизмирене обавезе према радницима. Више од 1.700 радника тужило је предузеће због неисплаћеног регреса и разлике у износу топлог оброка.

"Жељезнице" су планирале да продају десет старих аутомобила, чија је укупна вриједност 37.000 марака. Продаја је, међутим, заустављена јер добојски Основни суд намјерава да тим приходом буду намирена дуговања према 17 радника.

У јавном огласу из јануара наведено је да предузеће продаје "шкоде", "реное", "пасате" и "заставе" чија се појединачна вриједност креће од 900 до 13.000 марака. Осим судске запљене аутомобила планираних за добош, без возила би могла да остане и управа "Жељезница".

"Основни суд у Добоју забранио је "Жељезницама Републике Српске" да продужују регистрацију десет аутомобила марке "дачија". Управи је дозвољено да користи ове аутомобиле до истека регистрације, односно до краја априла. Након тога суд планира да продајом тих возила намири дуговања према радницима" - казао је извор "Гласа" из "Жељезница Републике Српске".

Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић јуче се није јављао на наше позиве, а предсједник Надзорног одбора овог предузећа Ратко Ђуричић каже да је чуо да су аутомобили чланова управе под хипотеком.

- Када је ријеч о аутомобилима који су понуђени на продају, они у првом кругу нису продати јер није било заинтересованих због превисоких почетних цијена. Касније сам из управе обавијештен да не расписујемо други јавни оглас јер би ти аутомобили могли да буду коришћени за надокнаду дуговања према радницима - казао је Ђуричић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да суд ради свој посао.

"Ипак, вјерујем да ће синдикат и управа постићи договор и да неће доћи до пљенидбе аутомобила овог предузећа, јер је свима у интересу да 'Жељезнице' функционишу", казао је Трнинић.

Представници синдиката "Жељезница" истичу да су Основном суду у Добоју предложили да продајом аутомобила буде надокнађен дуг према радницима. На списку синдикалаца нашли су се и аутомобили који су били понуђени на продају.

"Суд је усвојио наш приједлог и донио рјешење о извршењу. Међутим, још није расписана ниједна лицитација за продају аутомобила", рекао је предсједник Самосталног синдиката машиновођа "Жељезница Републике Српске" Симо Цвјетковић.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортних дјелатности "Жељезница" Златко Марин рекао је да радници очекују да добију новац који заслужују, а да је на управи да га обезбиједи.

"Покушали смо да пронађемо договор са управом, али то не иде у добром правцу", казао је Марин и додао да се дуговања према радницима не могу надокнадити само продајом аутомобила и да ће услиједити и блокада рачуна.

Сједница

Ратко Ђуричић је рекао да ће данас бити одржан састанак управе "Жељезница Републике Српске" на којем ће бити разматрана могућност одгађања наплате дуговања према радницима.

"Управа би данас требало да заузме коначан став о овом проблему", казао је Ђуричић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

16.03.2016 21:41

Управе, претходне и садашња, су криве што Жељезнице не функционишу..нису радници криви. Сад нека г-дин Чубриловић обезбједи паре! Како је могао извлачити лову са својим кадровима, сад треба и вратити лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

16.03.2016 21:49

А да и то провјеримо на референдуму?

Name

збуњен

17.03.2016 06:08

Ово је боља половина држ. Али за лопове(политичаре)како додик каже зар му не вјерујете све је мед и млијеко у Р:С

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рапсодија

17.03.2016 10:38

Свим јавним предузећима руководи корупција. Служе за удомљавање курви, родјака, пропалитета, неписмењака итд.

ОДГОВОРИТЕ