Sud plijeni vozila direktora "Željeznica"

Osnovni sud u Doboju počeće sa pljenidbom službenih automobila "Željeznica Republike Srpske" zbog milionskog duga koje to javno preduzeće ima prema radnicima, saznaje "Glas Srpske".

Republika Srpska 16.03.2016 | 20:31
Sud plijeni vozila direktora "Željeznica"

Ustavni sud BiH odbio je krajem januara apelaciju "Željeznica Republike Srpske" protiv rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske kojim je tom preduzeću naloženo da isplati više od 20 miliona KM, koliko sa kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima. Više od 1.700 radnika tužilo je preduzeće zbog neisplaćenog regresa i razlike u iznosu toplog obroka.

"Željeznice" su planirale da prodaju deset starih automobila, čija je ukupna vrijednost 37.000 maraka. Prodaja je, međutim, zaustavljena jer dobojski Osnovni sud namjerava da tim prihodom budu namirena dugovanja prema 17 radnika.

U javnom oglasu iz januara navedeno je da preduzeće prodaje "škode", "renoe", "pasate" i "zastave" čija se pojedinačna vrijednost kreće od 900 do 13.000 maraka. Osim sudske zapljene automobila planiranih za doboš, bez vozila bi mogla da ostane i uprava "Željeznica".

"Osnovni sud u Doboju zabranio je "Željeznicama Republike Srpske" da produžuju registraciju deset automobila marke "dačija". Upravi je dozvoljeno da koristi ove automobile do isteka registracije, odnosno do kraja aprila. Nakon toga sud planira da prodajom tih vozila namiri dugovanja prema radnicima" - kazao je izvor "Glasa" iz "Željeznica Republike Srpske".

Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović juče se nije javljao na naše pozive, a predsjednik Nadzornog odbora ovog preduzeća Ratko Đuričić kaže da je čuo da su automobili članova uprave pod hipotekom.

- Kada je riječ o automobilima koji su ponuđeni na prodaju, oni u prvom krugu nisu prodati jer nije bilo zainteresovanih zbog previsokih početnih cijena. Kasnije sam iz uprave obaviješten da ne raspisujemo drugi javni oglas jer bi ti automobili mogli da budu korišćeni za nadoknadu dugovanja prema radnicima - kazao je Đuričić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da sud radi svoj posao.

"Ipak, vjerujem da će sindikat i uprava postići dogovor i da neće doći do pljenidbe automobila ovog preduzeća, jer je svima u interesu da 'Željeznice' funkcionišu", kazao je Trninić.

Predstavnici sindikata "Željeznica" ističu da su Osnovnom sudu u Doboju predložili da prodajom automobila bude nadoknađen dug prema radnicima. Na spisku sindikalaca našli su se i automobili koji su bili ponuđeni na prodaju.

"Sud je usvojio naš prijedlog i donio rješenje o izvršenju. Međutim, još nije raspisana nijedna licitacija za prodaju automobila", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa "Željeznica Republike Srpske" Simo Cvjetković.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti "Željeznica" Zlatko Marin rekao je da radnici očekuju da dobiju novac koji zaslužuju, a da je na upravi da ga obezbijedi.

"Pokušali smo da pronađemo dogovor sa upravom, ali to ne ide u dobrom pravcu", kazao je Marin i dodao da se dugovanja prema radnicima ne mogu nadoknaditi samo prodajom automobila i da će uslijediti i blokada računa.

Sjednica

Ratko Đuričić je rekao da će danas biti održan sastanak uprave "Željeznica Republike Srpske" na kojem će biti razmatrana mogućnost odgađanja naplate dugovanja prema radnicima.

"Uprava bi danas trebalo da zauzme konačan stav o ovom problemu", kazao je Đuričić.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

16.03.2016 22:41

Uprave, prethodne i sadašnja, su krive što Željeznice ne funkcionišu..nisu radnici krivi. Sad neka g-din Čubrilović obezbjedi pare! Kako je mogao izvlačiti lovu sa svojim kadrovima, sad treba i vratiti lovu.

ODGOVORITE
Name

Referendum

16.03.2016 22:49

A da i to provjerimo na referendumu?

Name

zbunjen

17.03.2016 07:08

Ovo je bolja polovina drž. Ali za lopove(političare)kako dodik kaže zar mu ne vjerujete sve je med i mlijeko u R:S

ODGOVORITE
Name

Rapsodija

17.03.2016 11:38

Svim javnim preduzećima rukovodi korupcija. Služe za udomljavanje kurvi, rodjaka, propaliteta, nepismenjaka itd.

ODGOVORITE