Љековито црно пиво

У малим, лепљивим зрнцима хмеља налази се ензим ксантохумол, новооткривени састојак, за кога немачки стручњаци тврде да је изузетно благотворан по здравље.

Здравље 16.03.2016 | 10:14
Љековито црно пиво

У малим, лепљивим зрнцима хмеља налази се ензим ксантохумол, новооткривени састојак, за кога немачки стручњаци са Техничког универзитета у Минхену тврде да је изузетно благотворан по здравље. Након истраживања су установили да је јачи антиоксиданс од витамина Е, са израженим антиканцерогеним својствима. Тренутно се врше додатна испитивања о дејству црног пива на малигне ћелије, јер га оно садржи више од светлог.

- Ксантохумол организму помаже да се ослободи канцерогених материја, а функционише тако што омета деловање цитохрома П-4, који могу да активирају канцерогени процес. Истовремено, помаже у елиминацији канцерогених материја, заустављајући раст тумора у раној фази. Пиво, посебно тамно, ускоро би могло да постане и лек, а не само задовољство - истакао је др Вернер Бек, стручњак за технологију пива.

Похвале црном пиву упућују и стручњаци америчког Националног института за здравље. Они тврде да у умереним количинама смањује ризик од тромба јер снижава лош холестерол (ЛДЛ) и повећава добар (ХДЛ). Садржи и бета глукане, растворљива влакна која штите срце. Такође је добар извор витамина Б6 и Б12, као и фолата.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар