Ljekovito crno pivo

U malim, lepljivim zrncima hmelja nalazi se enzim ksantohumol, novootkriveni sastojak, za koga nemački stručnjaci tvrde da je izuzetno blagotvoran po zdravlje.

Zdravlje 16.03.2016 | 10:14
Ljekovito crno pivo

U malim, lepljivim zrncima hmelja nalazi se enzim ksantohumol, novootkriveni sastojak, za koga nemački stručnjaci sa Tehničkog univerziteta u Minhenu tvrde da je izuzetno blagotvoran po zdravlje. Nakon istraživanja su ustanovili da je jači antioksidans od vitamina E, sa izraženim antikancerogenim svojstvima. Trenutno se vrše dodatna ispitivanja o dejstvu crnog piva na maligne ćelije, jer ga ono sadrži više od svetlog.

- Ksantohumol organizmu pomaže da se oslobodi kancerogenih materija, a funkcioniše tako što ometa delovanje citohroma P-4, koji mogu da aktiviraju kancerogeni proces. Istovremeno, pomaže u eliminaciji kancerogenih materija, zaustavljajući rast tumora u ranoj fazi. Pivo, posebno tamno, uskoro bi moglo da postane i lek, a ne samo zadovoljstvo - istakao je dr Verner Bek, stručnjak za tehnologiju piva.

Pohvale crnom pivu upućuju i stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Oni tvrde da u umerenim količinama smanjuje rizik od tromba jer snižava loš holesterol (LDL) i povećava dobar (HDL). Sadrži i beta glukane, rastvorljiva vlakna koja štite srce. Takođe je dobar izvor vitamina B6 i B12, kao i folata.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar