Да ли ће ИДИЛ-овац цинкарити колеге?

Тужилаштво БиХ постигло је споразум о признању кривице са Фатихом Авдулахом Хасановићем (25), повратником са ратишта у Сирији и Ираку, који је уз обећање да ће свједочити против својих дојучерашњих сабораца из ИДИЛ-а са територије БиХ пристао да буде осуђен на годину дана затвора.

Босна и Херцеговина 16.03.2016 | 09:47
Да ли ће ИДИЛ-овац цинкарити колеге?

Из Тужилаштва БиХ, које је јуче издало званично саопштење поводом договора који је постигнут с Хасановићем, није објашњено да ли споразумно признање кривице исламисте-покајника подразумијева и његову сарадњу с истражним органима у расвјетљавању свих околности убиства српског полицајца Драгана Ђурића у Зворнику у априлу прошле године, када је утврђено да је терориста Нердин Ибрић, прије напада на полицијску станицу у том граду, одржавао најближе везе управо с Хасановићем!

"Оптужени Фатих Авдулах Хасановић, звани Ебу Сара, признао је да је боравио више мјесеци на подручју Сирије и Ирака, гдје је дјеловао у оквиру паравојних формација и структура ИДИЛ-а, које је Савјет безбједности УН прогласио терористичком организацијом. Споразумним признањем оптужени се обавезао на свједочење у овом и другим предметима, када га позову тужилаштво или суд. Признањем кривице оптужени се одрекао права на суђење као и права жалбе на пресуду коју му у овом предмету изрекне Суд БиХ. Ово споразумно признање допринијеће сазнању информација о држављанима БиХ, који се налазе на подручју Сирије и Ирака и напорима правосудних и полицијских агенција у борби против тероризма" наводи се саопштењу Тужилаштва БиХ.

Покајник

Извори Пресса из безбједносних агенција тврде да споразум који је бх. тужилаштво постигло с Хасановићем подразумијева да овај вехабија покајник, прије свега, цинкари своје саборце из ИДИЛ-а који су се вратили у БиХ или су још на ратишту у Сирији и Ираку, али и да надлежним полицијским службама открије начин на који се исламски борци регрутују у вехабијским комунама.

"Надлежни тужиоци нису имали довољно доказа против Хасановића да би га оптужили за учешће у прошлогодишњем терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику. С друге стране, није искључено да је Хасановић због страха да би ипак могао бити оптужен и за тај случај пристао на сарадњу с тужилаштвом, ријешивши да спасава своју кожу науштрб његових дојучерашњих сабораца и 'вехабијске браће'" кажу саговорници.

Параџемати

Они додају да је одмах након терористичког напада у Зворнику откривено да је Хасановић "вјерску обуку" прошао у злогласној вехабијској комуни Дубница код Калесије, тако да је, према њиховим ријечима, врло могуће да ће управо неко од тамошњих "учитеља" вехабизма први "пасти" кад Хасановић развеже уста.

"Приликом истраге о терористичком нападу у Зворнику полиција је саслушавала и Мухамеда Демировића, који је, иначе, Хасановићев зет и један од оснивача вехабијске заједнице у Дубници. Вехабије из тог мјеста такође су игнорисале позив Исламске заједнице БиХ о укидању параџемата, тако да ће се сигурно наћи на удару закона" тврде саговорници Преса.

Ухапшен 2014. године

Фатих Авдулах Хасановић је због одласка на сиријско ратиште и прикључивање ИДИЛ-у први пут био ухапшен у септембру 2014. године, у склопу велике полицијске акције "Дамаск 1". Након пуштања из притвора, Суд БиХ је Хасановићу одредио мјеру свакодневног обавезног јављања у полицијску станицу у Зворнику. Након терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику 27. априла 2015. полиција је у мобилном телефону нападача Нердина Ибрића пронашла број Хасановићевог телефона.

Извор: Пресс