Da li će IDIL-ovac cinkariti kolege?

Tužilaštvo BiH postiglo je sporazum o priznanju krivice sa Fatihom Avdulahom Hasanovićem (25), povratnikom sa ratišta u Siriji i Iraku, koji je uz obećanje da će svjedočiti protiv svojih dojučerašnjih saboraca iz IDIL-a sa teritorije BiH pristao da bude osuđen na godinu dana zatvora.

Bosna i Hercegovina 16.03.2016 | 09:47
Da li će IDIL-ovac cinkariti kolege?

Iz Tužilaštva BiH, koje je juče izdalo zvanično saopštenje povodom dogovora koji je postignut s Hasanovićem, nije objašnjeno da li sporazumno priznanje krivice islamiste-pokajnika podrazumijeva i njegovu saradnju s istražnim organima u rasvjetljavanju svih okolnosti ubistva srpskog policajca Dragana Đurića u Zvorniku u aprilu prošle godine, kada je utvrđeno da je terorista Nerdin Ibrić, prije napada na policijsku stanicu u tom gradu, održavao najbliže veze upravo s Hasanovićem!

"Optuženi Fatih Avdulah Hasanović, zvani Ebu Sara, priznao je da je boravio više mjeseci na području Sirije i Iraka, gdje je djelovao u okviru paravojnih formacija i struktura IDIL-a, koje je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom. Sporazumnim priznanjem optuženi se obavezao na svjedočenje u ovom i drugim predmetima, kada ga pozovu tužilaštvo ili sud. Priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje kao i prava žalbe na presudu koju mu u ovom predmetu izrekne Sud BiH. Ovo sporazumno priznanje doprinijeće saznanju informacija o državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka i naporima pravosudnih i policijskih agencija u borbi protiv terorizma" navodi se saopštenju Tužilaštva BiH.

Pokajnik

Izvori Pressa iz bezbjednosnih agencija tvrde da sporazum koji je bh. tužilaštvo postiglo s Hasanovićem podrazumijeva da ovaj vehabija pokajnik, prije svega, cinkari svoje saborce iz IDIL-a koji su se vratili u BiH ili su još na ratištu u Siriji i Iraku, ali i da nadležnim policijskim službama otkrije način na koji se islamski borci regrutuju u vehabijskim komunama.

"Nadležni tužioci nisu imali dovoljno dokaza protiv Hasanovića da bi ga optužili za učešće u prošlogodišnjem terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku. S druge strane, nije isključeno da je Hasanović zbog straha da bi ipak mogao biti optužen i za taj slučaj pristao na saradnju s tužilaštvom, riješivši da spasava svoju kožu nauštrb njegovih dojučerašnjih saboraca i 'vehabijske braće'" kažu sagovornici.

Paradžemati

Oni dodaju da je odmah nakon terorističkog napada u Zvorniku otkriveno da je Hasanović "vjersku obuku" prošao u zloglasnoj vehabijskoj komuni Dubnica kod Kalesije, tako da je, prema njihovim riječima, vrlo moguće da će upravo neko od tamošnjih "učitelja" vehabizma prvi "pasti" kad Hasanović razveže usta.

"Prilikom istrage o terorističkom napadu u Zvorniku policija je saslušavala i Muhameda Demirovića, koji je, inače, Hasanovićev zet i jedan od osnivača vehabijske zajednice u Dubnici. Vehabije iz tog mjesta takođe su ignorisale poziv Islamske zajednice BiH o ukidanju paradžemata, tako da će se sigurno naći na udaru zakona" tvrde sagovornici Presa.

Uhapšen 2014. godine

Fatih Avdulah Hasanović je zbog odlaska na sirijsko ratište i priključivanje IDIL-u prvi put bio uhapšen u septembru 2014. godine, u sklopu velike policijske akcije "Damask 1". Nakon puštanja iz pritvora, Sud BiH je Hasanoviću odredio mjeru svakodnevnog obaveznog javljanja u policijsku stanicu u Zvorniku. Nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila 2015. policija je u mobilnom telefonu napadača Nerdina Ibrića pronašla broj Hasanovićevog telefona.

Izvor: Press