Резултате пописа ће објавити свако за себе

Као што се и очекивало, Централни пописни биро није постигао договор о јединственом програму за обраду података, а у наредном периоду остаје да се види да ли ће се помјерати рок за објаву резултата пописа или ће Агенција за статистику БиХ и Републички завод за статистику, свако понаособ и без међународне верификације, објавити резултате пописа становништва, домаћинстава и станова.

Босна и Херцеговина 16.03.2016 | 08:08
Резултате пописа ће објавити свако за себе

Само дан након што је потврђено да статистичари нису успјели наћи заједнички језик о томе ко представља сталног становника БиХ, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, рекао је да ће тражити да Република Српска објави податке уколико се у законском року, односно до 1. јула, не објаве резултати пописа.

Подсјећања ради, за Републику Српску је неприхватљиво да они који се школују ван БиХ и раде у иностранству, осим сусједних земаља, буду уврштени у сталне становнике БиХ, на чему, са друге стране, ФБиХ, односно углавном Бошњаци, инсистирају.

"Дакле, остаје чињеница да двије године након пописа резултати нису објављени и за то постоји одговорност. Ми ћемо у неком наредном периоду тражити да се објави званично попис за Републику Српску. То нас једино и интересује и уопште нас не занима шта је на нивоу БиХ", рекао је Додик.

У наредних неколико дана очекује се још неколико састанака, па чак и укључивање појединих међународних фактора у причу у вези с пројектом који је БиХ коштао десетине милиона КМ.

"И на стручном нивоу, када су стручњаци разматрали та питања прије сједнице Централног пописног бироа, видјела су се велика одступања", испричао је извор "Независних", додајући да на самој сједници ништа није закључено.

Одмах након сједнице Централног пописног бироа могло се чути да Агенција за статистику БиХ као носилац пројекта треба и мора процес довести до краја, што практично значи да треба да објаве те податке без обзира на неслагања Републичког завода за статистику.

"Мислим да то није могуће ни законски ни на било који други начин. Ми само тражимо да се поштује закон и ништа више", рекла је јуче Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику Републике Српске.

Такође, чули су се и позиви за "више" инстанце, као што је Савјет министара БиХ, да се укључе у разговоре и договоре у вези с објавом података, јер је питање пописа очигледно отишло на политички терен.

"Мислим да се вријеме беспотребно губи и надам се да ће се укључити неке више инстанце, али нико не може радити посао оних који су то законом и уставом задужени, а то су, прије свега, директор и замјеници директора Агенције за статистику и директори ентитетских завода за статистику", рекао је Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ и координатор Савјета министара БиХ за пројекат пописа домаћинстава и станова.

Ипак, Велимир Јукић, директор Агенције за статистику БиХ, каже да ни у ком случају попис није пропао. Он је на неки начин потврдио раније писање "Независних" да као крајња могућност остаје измјена закона и помјерање 1. јула као крајњег рока за објаву резултата пописа.

"Желим вјеровати да ћемо јединствени програм усвојити у скорије вријеме и онда ћемо имати, не пуно, али ипак довољно, времена да завршимо обраду резултата пописа. Уколико буде другачије, односно буде потребе, рок се може и продужити", рекао је Јукић.

Иако и са једне и са друге стране тврде да траже поштовање међународних стандарда, препорука и закона, остаје опасност да међународне институције као вјеродостојне не признају резултате пописа ако законом утврђени рок буде пробијен.

"Сада чујем да неки траже политички договор. Ако је то ствар политичког договора, онда нисмо требали ни да идемо у попис и могли смо то завршити прије и не бисмо потрошили толико новца. Нема ту политичког договора, ту постоји статистика и бројеви и они неприкосновено говоре све. Што се тиче Републике Српске, ми остајемо при томе", рекао је Додик, додајући да су подаци у суштини познати, да остаје спорно између 300.000 и 400.000 нерезидентних, што говори у прилог томе да су "муслимани прије пописа манипулисали тиме".

Додик, али и Марко Павић, лидер ДНС-а и градоначелник Приједора, изнијели су неке, рекло би се, чудне податке, као што је онај да је у неким општинама у стану од 50 квадрата пријављено 70 људи, а да су неки имали пребивалиште у џамијама.

"У Камичанима је сада 28 становника више него 1991. године, у Хрнићима седам, а у Козарцу 773 више него 1991. године", рекао је Павић, додајући да свако зна да у тим мјестима нема више становника него 1991. године.

"Ако је ово тачно, све досадашње приче о прогону и слично морале би да падну. Мислим да нико никога не би требало да обмањује", рекао је Павић.

БиХ има 3.791.991 становника

Попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ одржан је од 1. до 15. октобра 2013. године, а први прелиминарни резултати објављени су 5. новембра исте године. Према тим подацима, у БиХ живе 3.791.662 особе, од чега у ФБиХ 2.371.603, а у Републици Српској 1.326.991, док Брчко дистрикт броји 93.028 становника.

Резултати по општинама и насељеним мјестима објављени су 6. децембра 2013. године, а том приликом јавност је увјеравана да ће ускоро бити објављени и остали подаци.

Земља мора знати своју статистику

Коментаришући непостојање договора о објављивању резултата пописа, Валентин Инцко, високи представник у БиХ, истакао је да је то више тематика за Европску унију, а не за високог представника, али мисли да свака земља мора знати своју статистику.

"Када из Европске уније буду дошла питања, њих око 5.000, једно од првих ће бити колики је број становника. Међутим, имамо још неколико недјеља за неки компромис, тако да се можда и пронађе", закључио је Инцко.

Извор: Независне новине

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Када пам

16.03.2016 07:17

Ти сто се школују вани треба им узети држављанство. Све су то дјеца политичара њихови насљедници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШКОЛА

16.03.2016 10:02

ПРИЈАТЕЉУ ДА ОНИ ШТО СЕ ШКОЛУЈУ ВАНИ ВЛАДАЈУ МИ БИ БИЛИ АУСТРИЈА ИЛИ ШВАЈЦАРСКА, ОВАКО ВЛАДАЈУ ПОЛУПИСМЕНИ КОЈИ СУ ПОКУПОВАЛИ ДИПЛОМЕ НА НАШИМ ШУМСКИМ ФАКУЛТЕТИМА ПО СЕОСКИМ ЗАБИТИМА, ПА И ЖИВИМО КО БИЈАФРА И ЈОШ ГОРЕ. У НАС СРБА ОДУВИЈЕК ЈЕ БИЛО ПРОТЈЕРИВАЊЕ ПОАМЕТНИХ, ЗАТО ПОЛАКО СА ШКОЛОВАЊЕМ ВАНИ.

Name

Додик муда-р

16.03.2016 10:33

По Додиковом и оном другом попису це нестати РС . Бице тацно показано од њега ста се десило у проклетом времену. Бозе дај ми снаге да издрзим ову будалетину

Name

Буковина и Храстовина

17.03.2016 09:06

Јад и биједа - Ајнстајн би нам позавидио колико смо креативни у крајностима људског ума, уистину напојен и нахрањен најквалитетнијим политицким дјубривима.

Name

Једноставно

16.03.2016 07:24

Рјешење је једноставно и логично: Агенција за статистику БиХ треба да објави резултате по методологији обраде на коју су све стране пристале прије самог пописа. Сада би свако мало мјењао методологију да свој тор повећа а туђи смањи, типична ситна сељачко-буржоаска реакционарска струја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

укк

16.03.2016 08:46

Потпуно исправно.

Name

Едо,Слатина-Тузла

16.03.2016 09:12

Управо тако ! Пријатељ био у НВО која је радила контролни попис у Сапни!Ако он мене лазе , лазем и ја вас:на попису око 7.000 а у стварном зивоту око 3.000!Пустимо резултате коме како одговара!Да се понове данас,Хрвата који су од прослог љета иселили само из Горњег Вакуфа/Ускопље са 10.000 на око 4.000 се смањио број,било би нас укупно у БиХ мозда 3 милиона !!Од свега се прави проблем,да гл.пи народ(и) не мисле о:глади,сиромаству,болести итд. !!

Name

Мостарац

16.03.2016 08:00

Миораде, бекријо, расписуј референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скелар_ПД

16.03.2016 10:23

И ја сам за референдум

Name

Цазе

16.03.2016 08:06

Агенција за статистику БиХ још у јуну 2015. је предложила методологију обраде резултата пописа, а са приједлогом су се сложили и представници ИМО мисије који су цијело вријеме пратили процес пописа. Такођер, са приједлогом се слаже и Федерални завод за статистику, а једно Републички статистички завод РС-а не прихвата понуђена рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Класика

16.03.2016 08:07

Типично СНСД кочење сваког помака на нивоу државе БиХ. Ништа више, ништа мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО/

16.03.2016 08:13

Објавити резултате пописа и ставити тачку на попис.нека се муслимани бакћу са резидентним Сиријцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птица

16.03.2016 08:21

Ругањем туђем обезвређујеш и своје.

Name

Ре типићно

16.03.2016 08:24

Да вас у Маочи има мање због"туризма"

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

16.03.2016 08:46

Има граница стрпљења,Срби се понасају као да их је ко Кинеза,али неце задуго.Кајаце се,као сто се кају Срби из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зумба

16.03.2016 10:21

У праву си стрпљење има границе. Доста је тог Сарајевског зулума. Оно што ми није јасно је чиме ти то пријетиш Србима. Можда неком "Олујом".

Name

бошко

16.03.2016 10:25

Ја мислим да ћете се ви мало горче кајати.

Name

чедо за зумба

16.03.2016 10:54

Шта ће, зумбић има комплексе, ипак смо им преполовили Босну а и сад смо јачи и наоружанији 10 пута него они. Сад им остаје само да пријете преко интернета. :-Д

Name

еј

16.03.2016 08:46

Пусте вам информацију да и обицан народ има оцему раправљати а они крадул крадул.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

16.03.2016 08:49

Ајмо сад референдум и о попису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоw yес но

16.03.2016 09:26

"Подсјећања ради, за Републику Српску је неприхватљиво да они који се школују ван БиХ и раде у иностранству, осим сусједних земаља, буду уврштени у сталне становнике БиХ".Па рецимо,они који се школују и раде у Србији и Хрватској јесу резидентни,док они у Аустрији или Шведској нису.Како дубокоумно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавина

16.03.2016 10:17

Свакако је све код додика контрадикторно цовјек висе незна ста прица има он друге бриге које се тицу њега лицно па пребацује.То знаци Србија и Хрватска нису иностранство а Аустрија Њемацка од којих зиви пола Србије и цијела БИХ јесу која пропаганда.

Name

ХРВАТИ МАЊИНА

16.03.2016 10:00

ХОЋЕ НЕКО ДА КАЖЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ ДА ЈЕ ХРВАТА МАЊЕ ОД 12 ОДСТО И ДА СУ НАЦИОНАЛНА МАЊИНА. КАД ЈЕ ФРАЊО ГОВОРИО ДА СРБА ИМА МАЊЕ ОД 12 ОДСТО САД И МИ СРБИ ФИНО ТРЕБАМО ОТВОРЕНО РЕЋИ ДА ЈЕ ХРВАТА МАЊЕ ОД 12 ОДСТО. ДАКЛЕ НИСУ КОНСТИТУТИВНИ НЕГО НАЦИОНАЛНА МАЊИНА. ТАКО ТО ИДЕ ШТО СНИВАШ ДРУГОМЕ А ОНО ТЕБИ НА ЈАВИ ДОДЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

16.03.2016 10:09

А стацемо са оних који зиве у иностранству а имају куце у БИХ и који плацају порез и струју и све дадзбине гдје њих сврстати у коју групу људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

16.03.2016 10:29

Тада су битне паре. Тада узима порез на имовину и земљу, а сада да се сви скину. Који лицемјер морас бити да казес да се уврсте из сусједних земаља, а из осталих да се брису. Само треба остро. То сто су гласни не знаци да су у праву

Name

Кумиц

16.03.2016 10:45

Такви и јесу проблем па баја и она цицковиц оце отет имовину и завсит етницко цисцење

Name

Постен

16.03.2016 10:20

Сви који имају БиХ дрзављанство су дрзављани БиХ тако је у цијелом свијету..Док за Додика се то немозе реци јер има Србско дрзављанство.Ја зивим у иностранству и немам друге дрзаве осим БиХ и сад би то нетко да ја нисам БиХ дрзављанин.Какве везе има сколовање и посао са дрзављанством?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зумба

16.03.2016 10:38

ТО ти пријетис Србима,тебе је макар лако наци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

16.03.2016 10:44

Радио сам као пописивац у БЛ ,у Борику. Удјете у стан ,нема телефона,нема гријања,види се нико не зиви,кад њих 4 из сведске досло и говори овде смо и тако 20есетак станова. Тако да не мозе бити тацан број.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

16.03.2016 12:01

Па долазили су масовно из Србије и Хрватске да се попису, иако годинама зиве и раде по Србији. Родитељска куца, а долазили само ради пописа. Све сто се прикаци другима, мозе и да се види на огледалу приликом властитог погледа

Name

мима

16.03.2016 14:21

Народ у цитавој БиХ је изгледа обицан број, који зиви на ивици биједе.Веома им је вазно колико нас има, а није им вазна наса егзистенција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

16.03.2016 17:49

Попис је био обична глупарија.мене су пописали и у стану гдје живим и затекли ме у викендици.Кад сам им десет пута рекао да сам већ пописан - они навалили да ме пишу и у викендици.Тако да сам два пута писан.Уз то и моја жена и дјеца.Значи,умјесто четверо има нас осмеро,исто име и презиме.

ОДГОВОРИТЕ