Rezultate popisa će objaviti svako za sebe

Kao što se i očekivalo, Centralni popisni biro nije postigao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka, a u narednom periodu ostaje da se vidi da li će se pomjerati rok za objavu rezultata popisa ili će Agencija za statistiku BiH i Republički zavod za statistiku, svako ponaosob i bez međunarodne verifikacije, objaviti rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Bosna i Hercegovina 16.03.2016 | 08:08
Rezultate popisa će objaviti svako za sebe

Samo dan nakon što je potvrđeno da statističari nisu uspjeli naći zajednički jezik o tome ko predstavlja stalnog stanovnika BiH, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da će tražiti da Republika Srpska objavi podatke ukoliko se u zakonskom roku, odnosno do 1. jula, ne objave rezultati popisa.

Podsjećanja radi, za Republiku Srpsku je neprihvatljivo da oni koji se školuju van BiH i rade u inostranstvu, osim susjednih zemalja, budu uvršteni u stalne stanovnike BiH, na čemu, sa druge strane, FBiH, odnosno uglavnom Bošnjaci, insistiraju.

"Dakle, ostaje činjenica da dvije godine nakon popisa rezultati nisu objavljeni i za to postoji odgovornost. Mi ćemo u nekom narednom periodu tražiti da se objavi zvanično popis za Republiku Srpsku. To nas jedino i interesuje i uopšte nas ne zanima šta je na nivou BiH", rekao je Dodik.

U narednih nekoliko dana očekuje se još nekoliko sastanaka, pa čak i uključivanje pojedinih međunarodnih faktora u priču u vezi s projektom koji je BiH koštao desetine miliona KM.

"I na stručnom nivou, kada su stručnjaci razmatrali ta pitanja prije sjednice Centralnog popisnog biroa, vidjela su se velika odstupanja", ispričao je izvor "Nezavisnih", dodajući da na samoj sjednici ništa nije zaključeno.

Odmah nakon sjednice Centralnog popisnog biroa moglo se čuti da Agencija za statistiku BiH kao nosilac projekta treba i mora proces dovesti do kraja, što praktično znači da treba da objave te podatke bez obzira na neslaganja Republičkog zavoda za statistiku.

"Mislim da to nije moguće ni zakonski ni na bilo koji drugi način. Mi samo tražimo da se poštuje zakon i ništa više", rekla je juče Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Takođe, čuli su se i pozivi za "više" instance, kao što je Savjet ministara BiH, da se uključe u razgovore i dogovore u vezi s objavom podataka, jer je pitanje popisa očigledno otišlo na politički teren.

"Mislim da se vrijeme bespotrebno gubi i nadam se da će se uključiti neke više instance, ali niko ne može raditi posao onih koji su to zakonom i ustavom zaduženi, a to su, prije svega, direktor i zamjenici direktora Agencije za statistiku i direktori entitetskih zavoda za statistiku", rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i koordinator Savjeta ministara BiH za projekat popisa domaćinstava i stanova.

Ipak, Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, kaže da ni u kom slučaju popis nije propao. On je na neki način potvrdio ranije pisanje "Nezavisnih" da kao krajnja mogućnost ostaje izmjena zakona i pomjeranje 1. jula kao krajnjeg roka za objavu rezultata popisa.

"Želim vjerovati da ćemo jedinstveni program usvojiti u skorije vrijeme i onda ćemo imati, ne puno, ali ipak dovoljno, vremena da završimo obradu rezultata popisa. Ukoliko bude drugačije, odnosno bude potrebe, rok se može i produžiti", rekao je Jukić.

Iako i sa jedne i sa druge strane tvrde da traže poštovanje međunarodnih standarda, preporuka i zakona, ostaje opasnost da međunarodne institucije kao vjerodostojne ne priznaju rezultate popisa ako zakonom utvrđeni rok bude probijen.

"Sada čujem da neki traže politički dogovor. Ako je to stvar političkog dogovora, onda nismo trebali ni da idemo u popis i mogli smo to završiti prije i ne bismo potrošili toliko novca. Nema tu političkog dogovora, tu postoji statistika i brojevi i oni neprikosnoveno govore sve. Što se tiče Republike Srpske, mi ostajemo pri tome", rekao je Dodik, dodajući da su podaci u suštini poznati, da ostaje sporno između 300.000 i 400.000 nerezidentnih, što govori u prilog tome da su "muslimani prije popisa manipulisali time".

Dodik, ali i Marko Pavić, lider DNS-a i gradonačelnik Prijedora, iznijeli su neke, reklo bi se, čudne podatke, kao što je onaj da je u nekim opštinama u stanu od 50 kvadrata prijavljeno 70 ljudi, a da su neki imali prebivalište u džamijama.

"U Kamičanima je sada 28 stanovnika više nego 1991. godine, u Hrnićima sedam, a u Kozarcu 773 više nego 1991. godine", rekao je Pavić, dodajući da svako zna da u tim mjestima nema više stanovnika nego 1991. godine.

"Ako je ovo tačno, sve dosadašnje priče o progonu i slično morale bi da padnu. Mislim da niko nikoga ne bi trebalo da obmanjuje", rekao je Pavić.

BiH ima 3.791.991 stanovnika

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine, a prvi preliminarni rezultati objavljeni su 5. novembra iste godine. Prema tim podacima, u BiH žive 3.791.662 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, a u Republici Srpskoj 1.326.991, dok Brčko distrikt broji 93.028 stanovnika.

Rezultati po opštinama i naseljenim mjestima objavljeni su 6. decembra 2013. godine, a tom prilikom javnost je uvjeravana da će uskoro biti objavljeni i ostali podaci.

Zemlja mora znati svoju statistiku

Komentarišući nepostojanje dogovora o objavljivanju rezultata popisa, Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, istakao je da je to više tematika za Evropsku uniju, a ne za visokog predstavnika, ali misli da svaka zemlja mora znati svoju statistiku.

"Kada iz Evropske unije budu došla pitanja, njih oko 5.000, jedno od prvih će biti koliki je broj stanovnika. Međutim, imamo još nekoliko nedjelja za neki kompromis, tako da se možda i pronađe", zaključio je Incko.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Kada pam

16.03.2016 07:17

Ti sto se školuju vani treba im uzeti državljanstvo. Sve su to djeca političara njihovi nasljednici.

ODGOVORITE
Name

ŠKOLA

16.03.2016 10:02

PRIJATELJU DA ONI ŠTO SE ŠKOLUJU VANI VLADAJU MI BI BILI AUSTRIJA ILI ŠVAJCARSKA, OVAKO VLADAJU POLUPISMENI KOJI SU POKUPOVALI DIPLOME NA NAŠIM ŠUMSKIM FAKULTETIMA PO SEOSKIM ZABITIMA, PA I ŽIVIMO KO BIJAFRA I JOŠ GORE. U NAS SRBA ODUVIJEK JE BILO PROTJERIVANJE POAMETNIH, ZATO POLAKO SA ŠKOLOVANJEM VANI.

Name

Dodik muda-r

16.03.2016 10:33

Po Dodikovom i onom drugom popisu ce nestati RS . Bice tacno pokazano od njega sta se desilo u prokletom vremenu. Boze daj mi snage da izdrzim ovu budaletinu

Name

Bukovina i Hrastovina

17.03.2016 09:06

Jad i bijeda - Ajnstajn bi nam pozavidio koliko smo kreativni u krajnostima ljudskog uma, uistinu napojen i nahranjen najkvalitetnijim politickim djubrivima.

Name

Jednostavno

16.03.2016 07:24

Rješenje je jednostavno i logično: Agencija za statistiku BiH treba da objavi rezultate po metodologiji obrade na koju su sve strane pristale prije samog popisa. Sada bi svako malo mjenjao metodologiju da svoj tor poveća a tuđi smanji, tipična sitna seljačko-buržoaska reakcionarska struja.

ODGOVORITE
Name

ukk

16.03.2016 08:46

Potpuno ispravno.

Name

Edo,Slatina-Tuzla

16.03.2016 09:12

Upravo tako ! Prijatelj bio u NVO koja je radila kontrolni popis u Sapni!Ako on mene laze , lazem i ja vas:na popisu oko 7.000 a u stvarnom zivotu oko 3.000!Pustimo rezultate kome kako odgovara!Da se ponove danas,Hrvata koji su od proslog ljeta iselili samo iz Gornjeg Vakufa/Uskoplje sa 10.000 na oko 4.000 se smanjio broj,bilo bi nas ukupno u BiH mozda 3 miliona !!Od svega se pravi problem,da gl.pi narod(i) ne misle o:gladi,siromastvu,bolesti itd. !!

Name

Mostarac

16.03.2016 08:00

Miorade, bekrijo, raspisuj referendum.

ODGOVORITE
Name

Skelar_PD

16.03.2016 10:23

I ja sam za referendum

Name

Caze

16.03.2016 08:06

Agencija za statistiku BiH još u junu 2015. je predložila metodologiju obrade rezultata popisa, a sa prijedlogom su se složili i predstavnici IMO misije koji su cijelo vrijeme pratili proces popisa. Također, sa prijedlogom se slaže i Federalni zavod za statistiku, a jedno Republički statistički zavod RS-a ne prihvata ponuđena rješenja.

ODGOVORITE
Name

Klasika

16.03.2016 08:07

Tipično SNSD kočenje svakog pomaka na nivou države BiH. Ništa više, ništa manje.

ODGOVORITE
Name

OO/

16.03.2016 08:13

Objaviti rezultate popisa i staviti tačku na popis.neka se muslimani bakću sa rezidentnim Sirijcima.

ODGOVORITE
Name

Ptica

16.03.2016 08:21

Ruganjem tuđem obezvređuješ i svoje.

Name

Re tipićno

16.03.2016 08:24

Da vas u Maoči ima manje zbog"turizma"

ODGOVORITE
Name

zumba

16.03.2016 08:46

Ima granica strpljenja,Srbi se ponasaju kao da ih je ko Kineza,ali nece zadugo.Kajace se,kao sto se kaju Srbi iz Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

re Zumba

16.03.2016 10:21

U pravu si strpljenje ima granice. Dosta je tog Sarajevskog zuluma. Ono što mi nije jasno je čime ti to prijetiš Srbima. Možda nekom "Olujom".

Name

boško

16.03.2016 10:25

Ja mislim da ćete se vi malo gorče kajati.

Name

čedo za zumba

16.03.2016 10:54

Šta će, zumbić ima komplekse, ipak smo im prepolovili Bosnu a i sad smo jači i naoružaniji 10 puta nego oni. Sad im ostaje samo da prijete preko interneta. :-D

Name

ej

16.03.2016 08:46

Puste vam informaciju da i obican narod ima ocemu rapravljati a oni kradul kradul.

ODGOVORITE
Name

N

16.03.2016 08:49

Ajmo sad referendum i o popisu.

ODGOVORITE
Name

how yes no

16.03.2016 09:26

"Podsjećanja radi, za Republiku Srpsku je neprihvatljivo da oni koji se školuju van BiH i rade u inostranstvu, osim susjednih zemalja, budu uvršteni u stalne stanovnike BiH".Pa recimo,oni koji se školuju i rade u Srbiji i Hrvatskoj jesu rezidentni,dok oni u Austriji ili Švedskoj nisu.Kako dubokoumno!

ODGOVORITE
Name

posavina

16.03.2016 10:17

Svakako je sve kod dodika kontradiktorno covjek vise nezna sta prica ima on druge brige koje se ticu njega licno pa prebacuje.To znaci Srbija i Hrvatska nisu inostranstvo a Austrija NJemacka od kojih zivi pola Srbije i cijela BIH jesu koja propaganda.

Name

HRVATI MANJINA

16.03.2016 10:00

HOĆE NEKO DA KAŽE VEĆ JEDNOM DA JE HRVATA MANJE OD 12 ODSTO I DA SU NACIONALNA MANJINA. KAD JE FRANJO GOVORIO DA SRBA IMA MANJE OD 12 ODSTO SAD I MI SRBI FINO TREBAMO OTVORENO REĆI DA JE HRVATA MANJE OD 12 ODSTO. DAKLE NISU KONSTITUTIVNI NEGO NACIONALNA MANJINA. TAKO TO IDE ŠTO SNIVAŠ DRUGOME A ONO TEBI NA JAVI DODJE.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

16.03.2016 10:09

A stacemo sa onih koji zive u inostranstvu a imaju kuce u BIH i koji placaju porez i struju i sve dadzbine gdje njih svrstati u koju grupu ljudi

ODGOVORITE
Name

sa

16.03.2016 10:29

Tada su bitne pare. Tada uzima porez na imovinu i zemlju, a sada da se svi skinu. Koji licemjer moras biti da kazes da se uvrste iz susjednih zemalja, a iz ostalih da se brisu. Samo treba ostro. To sto su glasni ne znaci da su u pravu

Name

Kumic

16.03.2016 10:45

Takvi i jesu problem pa baja i ona cickovic oce otet imovinu i zavsit etnicko ciscenje

Name

Posten

16.03.2016 10:20

Svi koji imaju BiH drzavljanstvo su drzavljani BiH tako je u cijelom svijetu..Dok za Dodika se to nemoze reci jer ima Srbsko drzavljanstvo.Ja zivim u inostranstvu i nemam druge drzave osim BiH i sad bi to netko da ja nisam BiH drzavljanin.Kakve veze ima skolovanje i posao sa drzavljanstvom?

ODGOVORITE
Name

re zumba

16.03.2016 10:38

TO ti prijetis Srbima,tebe je makar lako naci.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

16.03.2016 10:44

Radio sam kao popisivac u BL ,u Boriku. Udjete u stan ,nema telefona,nema grijanja,vidi se niko ne zivi,kad njih 4 iz svedske doslo i govori ovde smo i tako 20esetak stanova. Tako da ne moze biti tacan broj.

ODGOVORITE
Name

sa

16.03.2016 12:01

Pa dolazili su masovno iz Srbije i Hrvatske da se popisu, iako godinama zive i rade po Srbiji. Roditeljska kuca, a dolazili samo radi popisa. Sve sto se prikaci drugima, moze i da se vidi na ogledalu prilikom vlastitog pogleda

Name

mima

16.03.2016 14:21

Narod u citavoj BiH je izgleda obican broj, koji zivi na ivici bijede.Veoma im je vazno koliko nas ima, a nije im vazna nasa egzistencija.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

16.03.2016 17:49

Popis je bio obična gluparija.mene su popisali i u stanu gdje živim i zatekli me u vikendici.Kad sam im deset puta rekao da sam već popisan - oni navalili da me pišu i u vikendici.Tako da sam dva puta pisan.Uz to i moja žena i djeca.Znači,umjesto četvero ima nas osmero,isto ime i prezime.

ODGOVORITE