Итудис: И НБА може да учи од Европе!

Тренер ЦСКА Димитрис Итудис каже да је кошарка универзална и да би Европа и НБА могли да науче много једни од других.

Кошарка 16.03.2016 | 14:20
Итудис: И НБА може да учи од Европе!

Дејвид Блат, израелско-амерички тренер, био је ове сезоне тренер Кливленда, али је добио отказ.

“Мислим да је он радио добар посао – уз дужно поштовање власницима Кавса, сви су били изненађени кад је отпуштен. Он је на неки начин рекламирао европски менталитет и европски тренерски стил".

"Сваки тим, претпостављам, гледа да искомбинује и споји два континента зато што је кошарка универзална. Када се два различита стила кошарке споје са истим циљем, победник може да буде само кошарка“, рекао је Итудис у интервјуу за ХоопсХyпе.

Грчки тренер, који је неколико пута током Летње лиге био са Детроит Пистонсима, каже да није неопходно прво бити асистент у НБА лиги како би се постао главни тренер.

“Оно што јесте неопходно јесте познавање игре. Можда је добто имати искуство у таквим ситуацијама, Летње лиге или неколико година као помоћник... Нисам сигуран шта је најбоље за прелаз у НБА. Много људи говори о вези између играча и тренера – на крају крајева, мислим ако играчи и тренери имају исти циљ, онда нема проблема. Свакоме треба нека врста смерница, план, филозофија. Не можемо да одемо и да се понашамо као на игралишту. Тимови који побеђују су они са добром културом и системом, као и јасним правилима. Мој мото гласи да нико није бољи од система“, сматра Итудис.

Био је дуго асистент у Панатинаикосу (1999-2012), потом је самостално водио Банвит, а од 2014. године тренер је ЦСКА.

“Веома сам срећан овде, професионалац сам и једино се концентришем на то како да помогнем својој екипи да побеђује утакмице. Имам сјајне агенте, они се брину о мојој каријери, али моја прва опција јесте да останем у ЦСКА. НБА је сјајна, видео сам то изнутра, разговарао сам са много генералних менаџера – то је нешто што треба да покушамо да дуплирамо на неки начин. Сви можемо да учимо од њих, мада мислим да и НБА може да учи од Европе, и овде имамо добрих ствари“, закључио је Итудис.

Коментари / 0

Оставите коментар