Itudis: I NBA može da uči od Evrope!

Trener CSKA Dimitris Itudis kaže da je košarka univerzalna i da bi Evropa i NBA mogli da nauče mnogo jedni od drugih.

Košarka 16.03.2016 | 14:20
Itudis: I NBA može da uči od Evrope!

Dejvid Blat, izraelsko-američki trener, bio je ove sezone trener Klivlenda, ali je dobio otkaz.

“Mislim da je on radio dobar posao – uz dužno poštovanje vlasnicima Kavsa, svi su bili iznenađeni kad je otpušten. On je na neki način reklamirao evropski mentalitet i evropski trenerski stil".

"Svaki tim, pretpostavljam, gleda da iskombinuje i spoji dva kontinenta zato što je košarka univerzalna. Kada se dva različita stila košarke spoje sa istim ciljem, pobednik može da bude samo košarka“, rekao je Itudis u intervjuu za HoopsHype.

Grčki trener, koji je nekoliko puta tokom Letnje lige bio sa Detroit Pistonsima, kaže da nije neophodno prvo biti asistent u NBA ligi kako bi se postao glavni trener.

“Ono što jeste neophodno jeste poznavanje igre. Možda je dobto imati iskustvo u takvim situacijama, Letnje lige ili nekoliko godina kao pomoćnik... Nisam siguran šta je najbolje za prelaz u NBA. Mnogo ljudi govori o vezi između igrača i trenera – na kraju krajeva, mislim ako igrači i treneri imaju isti cilj, onda nema problema. Svakome treba neka vrsta smernica, plan, filozofija. Ne možemo da odemo i da se ponašamo kao na igralištu. Timovi koji pobeđuju su oni sa dobrom kulturom i sistemom, kao i jasnim pravilima. Moj moto glasi da niko nije bolji od sistema“, smatra Itudis.

Bio je dugo asistent u Panatinaikosu (1999-2012), potom je samostalno vodio Banvit, a od 2014. godine trener je CSKA.

“Veoma sam srećan ovde, profesionalac sam i jedino se koncentrišem na to kako da pomognem svojoj ekipi da pobeđuje utakmice. Imam sjajne agente, oni se brinu o mojoj karijeri, ali moja prva opcija jeste da ostanem u CSKA. NBA je sjajna, video sam to iznutra, razgovarao sam sa mnogo generalnih menadžera – to je nešto što treba da pokušamo da dupliramo na neki način. Svi možemo da učimo od njih, mada mislim da i NBA može da uči od Evrope, i ovde imamo dobrih stvari“, zaključio je Itudis.

Komentari / 0

Ostavite komentar