Шта се дешава ако превише често носите штикле

Истина је да женске ноге изгледају фантастично у ципелама са високим штиклама. Оваква обућа заједно с висином може подићи и ваше самопоуздање. Али, то не значи да требало да жртвујете здравље ради изгледа.

Здравље 14.03.2016 | 11:00
Шта се дешава ако превише често носите штикле

Истина је да женске ноге изгледају фантастично у ципелама са високим штиклама. Оваква обућа заједно с висином може подићи и ваше самопоуздање. Али, то не значи да требало да жртвујете здравље ради изгледа.

Штикле су опасне по здравље. Због овога бисте их требали избегавати.
Размотрите природан положај стопала. Док носите штикле, највећи део ваше тежине и притиска је на петама. Ако мислите да се брзо враћају у природан положај кад их скинете, варата се. Штикле то потпуно промене.

Једна студија ЈАМА показује да ношење штикли узрокује енормно велики притисак на стоплала која су у неприродном положају, и сва тежина је фокусирана на петама. Овај ефекат постаје јачи када носите још више потпетице. Током времена, то може ослабити пете.

Захваљујући савременој медицинској технологији, истраживачи и лекари могу видети како тело функционише кад жене носе високе потпетице. Иако је лепо видети жену у штиклама, штикле мењају природну расподелу тежине на кичми и додаје се притисак на доњи део леђа.

Неки извештају показују да један пршљен гура други због константног ношења потпетица. Ово је изузетно болно стање, а то је онај ризик који сте одабрали кад год изаберете да ћете носити штикле.

Ризикујете да добијете одређене повреде када често носите штикле. Ово су само неке од најчешћих опасности ношења штикли:

* Напети мишићи око чланака

* Бол у леђима јер се ваш центар гравитације померио напред

* Ахилова тетива - Будући да је предњи део стопала спуштен, Ахилова тетива се затеже, што након извесног времена може постати врло болно.

* Пета - Круте ципеле могу иритирати пету и тако изазвати увећање петне кости. Тај деформитет се назива Хаглундово обољење.

* Укоченост прстију и трајна нервна оштећења на прстима. У уским и високим ципелама прсти су стално згрчени, па чак и испреплетени. Нажалост, уколико често носите високе пете, ово стање може потрајати, и то чак и онда када носите удобну обућу.

Не морате да се потпуно одрекнете високих потпетица, поготово ако волите да их носите за посебне прилике. Међутим, требало би узети у обзир да ли ћете и даље носити потпетице или се определити за равну обућу или да ходате боси, што је здравије.

На тај начин, ваше стоплао је у природном стању и можете побољшати своје опште здравље.

Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар