Šta se dešava ako previše često nosite štikle

Istina je da ženske noge izgledaju fantastično u cipelama sa visokim štiklama. Ovakva obuća zajedno s visinom može podići i vaše samopouzdanje. Ali, to ne znači da trebalo da žrtvujete zdravlje radi izgleda.

Zdravlje 14.03.2016 | 11:00
Šta se dešava ako previše često nosite štikle

Istina je da ženske noge izgledaju fantastično u cipelama sa visokim štiklama. Ovakva obuća zajedno s visinom može podići i vaše samopouzdanje. Ali, to ne znači da trebalo da žrtvujete zdravlje radi izgleda.

Štikle su opasne po zdravlje. Zbog ovoga biste ih trebali izbegavati.
Razmotrite prirodan položaj stopala. Dok nosite štikle, najveći deo vaše težine i pritiska je na petama. Ako mislite da se brzo vraćaju u prirodan položaj kad ih skinete, varata se. Štikle to potpuno promene.

Jedna studija JAMA pokazuje da nošenje štikli uzrokuje enormno veliki pritisak na stoplala koja su u neprirodnom položaju, i sva težina je fokusirana na petama. Ovaj efekat postaje jači kada nosite još više potpetice. Tokom vremena, to može oslabiti pete.

Zahvaljujući savremenoj medicinskoj tehnologiji, istraživači i lekari mogu videti kako telo funkcioniše kad žene nose visoke potpetice. Iako je lepo videti ženu u štiklama, štikle menjaju prirodnu raspodelu težine na kičmi i dodaje se pritisak na donji deo leđa.

Neki izveštaju pokazuju da jedan pršljen gura drugi zbog konstantnog nošenja potpetica. Ovo je izuzetno bolno stanje, a to je onaj rizik koji ste odabrali kad god izaberete da ćete nositi štikle.

Rizikujete da dobijete određene povrede kada često nosite štikle. Ovo su samo neke od najčešćih opasnosti nošenja štikli:

* Napeti mišići oko članaka

* Bol u leđima jer se vaš centar gravitacije pomerio napred

* Ahilova tetiva - Budući da je prednji deo stopala spušten, Ahilova tetiva se zateže, što nakon izvesnog vremena može postati vrlo bolno.

* Peta - Krute cipele mogu iritirati petu i tako izazvati uvećanje petne kosti. Taj deformitet se naziva Haglundovo oboljenje.

* Ukočenost prstiju i trajna nervna oštećenja na prstima. U uskim i visokim cipelama prsti su stalno zgrčeni, pa čak i isprepleteni. Nažalost, ukoliko često nosite visoke pete, ovo stanje može potrajati, i to čak i onda kada nosite udobnu obuću.

Ne morate da se potpuno odreknete visokih potpetica, pogotovo ako volite da ih nosite za posebne prilike. Međutim, trebalo bi uzeti u obzir da li ćete i dalje nositi potpetice ili se opredeliti za ravnu obuću ili da hodate bosi, što je zdravije.

Na taj način, vaše stoplao je u prirodnom stanju i možete poboljšati svoje opšte zdravlje.

Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar