И прехлада је окидач за екцем

Сезонске болести могу да испровоцирају атопијски дерматитис. Промене могу да се јаве на било ком делу коже, али су најчешће на лактовима, око зглобова руку, коленима, а код беба на образима

Здравље 14.03.2016 | 10:01
И прехлада је окидач за екцем

Свака прехлада, кашаљ, повишена температура или било каква инфекција може да погорша промене на кожи код оболелих од атопијског дерматитиса. Пад имунитета, ослабљеност организма код најобичније кијавице, активира слабу тачку код пацијената са екцемом, а то су најчешће малишани, па су промене израженије, свраб и пецкање учесталији, као и исушивање коже.

Кожа захваћена екцемом је црвена, сува, храпава, прати је свраб, а некада и бол. Екцем може да се јави на било ком делу коже, али је најчешћи на лактовима, око зглобова руку, коленима, а код беба на образима.

Према речима др Драгице Марковић, дерматолога у Клиничко-болничком центру "Земун", погоршању екцема доприносе и сезонске алергије:

- Већ почиње сезона алергија на полен, па се пацијенти чешће јављају и жале на погоршања. Поленска кијавица и екцем су врло често удружени, јер у основи ове две болести је атопијска конституција, а ко је има, склон је или једном или другом, а врло често има и обе болести.

Због тога се пацијентима са атопијским дерматитисом с почетком пролећа, а који примете погоршања, терапија појачава, и препоручује посебна нега коже.

Интензивирању проблема на кожи код екцема доприноси и стрес, али и неадекватна гардероба, као што је вунена или синтетичка, док код контактног дерматитиса, поједине супстанце и хемикалије могу да испровоцирају тегобе.

Контактни дерматитис се углавном јавља код одраслих који су генетски предиспонирани, а активира се приликом контакта са неким алергеном. То могу да буду супстанце из сапуна, парфема, детерџента.

И код дечјег, и код контактног дерматитиса, неопходно је увек, а нарочито током погоршања правилно неговати кожу.

- Кожу ваља мазати кремама које влаже и замашћују, не треба користити превише топлу воду за купање, а ношење вунених капа, шалова и рукавица је најбоље избегавати - објашњава др Марковић.

И исхрана је битна. У фази када се екцем погоршава не треба узимати кисело, љуто, зачињено јело, газирана пића, алкохол и нарочито не чоколаду и слаткише са чоколадом и орасима, лешницима и кикирикијем.

Када су промене мање изражене, креме за лице и тело треба користити више пута током дана. Ако после седам дана нема побољшања, а промене постају интензивније и све више се шире, онда треба потражити савет дерматолога.

СМЕТА И ТОПЛО-ХЛАДНО

Стање код екцема се додатно погоршава приликом температурних промена и због тога што је најчешће у кући топло, а ваздух је сув, па самим тим и кожа. Због тога може да се јави јачи свраб.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар