Шта не треба да радите у Риму

Златно правило које поштују задовољни путници гласи: добро упознати одредиште на које се путује, пишу "Вечерње новости".

Путовања 12.03.2016 | 09:30
Шта не треба да радите у Риму

Разлог зашто се неко лоше провео може да значи да није знао где путује и шта да очекује. Чим се уплати аранжман, треба почети са планирањем и прављењем списка шта обавезно треба видети.

Беч

У Бечу се не купује флаширана вода, већ се пије вода из славине. Праве Бечлије су уздржани и културни људи и не треба се смешкати дамама у бундама, нити започињати разговор са мушкарцима у оделима. У Бечу само туристи носе хеланке, шортсеве и патике. Овде је кафа уз дневне новине ритуал, а у градском превозу се не треба шверцовати, јер су контролори немилосрдни, а многи од њих говоре српски.

Рим

Прво правило је да не треба бацати новчиће у све фонтане. Али је још важније не чекати у реду за Колосеум, јер се улази са истом картом која се купи на улазу у Форум или у Музеј. Улаз у Ватикан је бесплатан последње недеље у месецу, а Пантеон је увек џабе. На улици треба избегавати сусрете са насртљивим преварантима који вам дају неки ситан поклон, а онда јуре за вама да их за то частите.

Барселона

Катедрала Саграда фамилија је далеко интересантнија споља. Унутра је градилиште за које треба платити 12 евра. Колико год да је туриста гладан не треба да једе у Рамбли, већ у Готском кварту. Шпанци, у принципу, не говоре енглески. У Барселони не треба очекивати фламенко и веселу атмосферу, јер Каталонија није Шпанија.

Париз

У Паризу је немогуће видети све, а максимум може да се постигне прецизним планирањем и коришћењем метроа. Париз је скуп, па никада не треба јести на Монмартру, у познатим авенијама или на фенси местима. Најбоља и најјефтинија храна је на железничким станицама, које су права уметничка дела. Чекати у реду за Ајфелов торањ је "бачен" дан, а коме је баш стало, нека се попне уз 328 степеника до првог нивоа, јер је одатле поглед леп и лифтом се силази доле. Мудри туристи не улазе у велике радње, колико год биле привлачне. Јелисејским пољима се само пролази, јер постоје само због Американаца.

Праг

Без размишљања треба доплатити хотел у центру. Не треба шопинговати на Венцеслав тргу. Не треба пити кафу у "Старбаксу", нити јести брзу храну, јер чешки ресторани имају веома приступачне цене. На Карлов мост се не иде током дана него рано ујутру или предвече. Не треба очекивати много од Златног сата, јер је прецењен као атракција. Не треба нервирати гардисте у Храдчанима, јер имају кратак фитиљ. У Прагу се треба слојевито облачити и носити шал у било које доба године.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар