Анализа: Тим сломљен, ситуација депресивна, Рафа неискусан!

Први пут у каријери, Бенитез ће се борити за опстанак. Има десет кола да учини "немогуће" са тимом у који је уложено 153,3 милиона евра у претходне две сезоне. Мекларену хвала од Њукасла.

Фудбал 12.03.2016 | 10:00
Анализа: Тим сломљен, ситуација депресивна, Рафа неискусан!

Човек који се током своје каријере углавном, с мање-више успеха, борио за титуле првака држава у којима је радио, као и титуле првака Европе, имаће десет утакмица да покуша да спасе испадања тим у који је у последње две сезоне уложено 153,3 милиона евра.

Говоримо само о новцу датом на појачања, с тим да је власник Мајкл Ешли летос потрошио невероватних 108,3 милиона евра, а на продаји играча зарадио 5,33 милиона.

Реч је о Њукасл Јунајтеду, претпоследњем тиму Премијер лиге, са саставом који је по именима "ту негде" у борби за излазак у Европу.

Али, након што је Стив Мекларен данас и званично смењен на "Сент Џејмс Парку", Ешли ће уручити врео кромпир у руке недавно отпуштеног у Реал Мадриду, Рафи Бенитезу, човеку који је био првак Европе са Ливерпулом, освојио Куп УЕФА са Валенсијом, био и првак Шпаније с тим клубом у конкуренцији Реала и Барселоне, који је у међувремену радио у Челсију, Интеру, Наполију, па и Реалу...

С колико успеха, то је за анализу, али који се не сећа када је пред њега стављен задатак – борба за опстанак.

Бенитезу је остало десет кола, током којих ће црно-бели имати нимало пријатан распоред, а задатак неће бити ништа мање једноставан – ако је Свонси са 33 бода на 16. позицији прилично поодмакао, сложићемо се да ће само један од четири последњепласирана тима на табели успети да избегне пад у Чемпионшип.

Тренутно, Сандерленд има 25, Норич 24, Њукасл са утакмицом мање 23, а Астон Вила 16.

Хоће ли Бенитез успети у овој мисији? Могуће да је пред њега стављен најтежи задатак у тренерској каријери, тим пре што екипа заиста делује депресивно, дезоријентисано, без мотива и жара, а ту су и повреде неких важних играча, што староседелаца, што доведених прошлог лета у трансфер року у којем су само манчестерски Јунајтед и Сити потрошили више (у последња четири прелазна рока Ешли је направио минус од 123,3 милиона евра).

Мекларен је смењен после само 275 дана и 31 утакмице на клупи (7-6-18), на коју је сео у јуну прошле године и потписао лагодан уговор који је у клубу требало да га задржи бар до јуна 2018, тако да ће Ешли морати поприлично да га исплати. Од када је Грем Сунес смењен пре десет година, Њукасл је променио чак 12 менаџера, а од последњих осам који су радили у клубу, само је бесно отерани Алан Пардју (155 утакмица) имао више од Мекларенове 31 утакмице на клупи.

Њукасл има победу и пет пораза у последњих шест кола, а занимљиво да је Мекларен добио отказ после деветог пораза у 2016. години, колико у истом периоду има и менаџер Манчестер Јунајтеда, Луј ван Гал.

"Желео бих да се лично захвалим Стиву на свему што је урадио за Њукасл. Он је човек од интегритета и класе, посветио је себе у потпуности клубу и водио га достојанствено кроз тежак период. Стив је даноноћно покушавао да донесе успех Њукаслу, имао је неподељено поштовање играча, стручног штаба и менаџмента, тако да му у тренутку када нас напушта желимо само најбоље у даљој каријери, уз искрено хвала", рекао је извршни директор клуба Ли Чарнли.

Мекларен је смењен после пораза од Борнмута резултатом 3:1 прошлог викенда.

"Осећамо да је промена била преко потребна како би клуб имао најбоље могуће шансе да задржи место у Премијер лиги. Ускоро ћемо објавити ко ће бити Стивов наследник", рекао је Чарнли, мада је енглеска јавност још пре 48 сати објавила да ће то бити Бенитез, који је почетком године отпуштен у Реалу због не толико лоших резултата, колико лоше атмосфере у свлачионици и наводних проблема са највећим звездама.

Бенитез, којег за викенд чека ватрено крштење и гостовање лидеру Премијер лиге, Лестеру менаџера Клаудија Ранијерија, неће од старта моћи да рачуна на повређене Тима Крула, Шансела Мбембу, Куртиса Гуда, Масаида Едару, Кевина Мбабу и Габријела Обертана...

Биће занимљиво видети Ранијерија и Бенитеза на супротним странама, а Њукасл не само да ће почети нову еру у грчевитој борби за опстанак већ ће имати шансу да се директно умеша и у борбу за титулу првака, што је посао који Бенитез зна да ради.

Ђорђинио Вајналдум, Муса Сисоко, Александар Митровић, Џонџо Шелви, Сејду Думбија, Шансел Мбемба, Андерос Таузенд, Ајозе Перез, Папис Демба Сисе, Дарил Јанмат, Џек Колбек, Сијем Де Јонг, Шеик Тиоте, Анри Савије, Емануел Ривије, Јоан Гуфран, Вернон Анита... То нису играчи за Чемпионшип, али времена је мало.

Распоред:
Лестер
Сандерленд
Норич
Саутемптон
Свонси
Ливерпул
Кристал
Палас
Астон Вила
Тотенхем

Летњи и зимски прелазни рок 2015/16

Дошли:

Ђорђинио Вајландул (ПСВ) 20
Александар Митровић (Андерлехт) 18,5
Флориан Тован (Марсеј) 18,35
Џонџо Шелви (Свонси) 16
Андерос Таусенд (Тотенхем) 15,7
Шансел Мбемба (Андерлехт) 12
Анри Савије (Бордо) 6
Сејду Думбија (Рома) 1, позајмица
Иван Тони (Нортемптон) 0,71

Отишли:

Давиде Сантон (Интер) 3,7
Оливије Кемен (Лион) 0,7
Мехди Абејд (Панатинаикос) 0,6
Мајл Вилијамсон (Вулверхемптон) 0,33

Коментари / 0

Оставите коментар