Analiza: Tim slomljen, situacija depresivna, Rafa neiskusan!

Prvi put u karijeri, Benitez će se boriti za opstanak. Ima deset kola da učini "nemoguće" sa timom u koji je uloženo 153,3 miliona evra u prethodne dve sezone. Meklarenu hvala od Njukasla.

Fudbal 12.03.2016 | 10:00
Analiza: Tim slomljen, situacija depresivna, Rafa neiskusan!

Čovek koji se tokom svoje karijere uglavnom, s manje-više uspeha, borio za titule prvaka država u kojima je radio, kao i titule prvaka Evrope, imaće deset utakmica da pokuša da spase ispadanja tim u koji je u poslednje dve sezone uloženo 153,3 miliona evra.

Govorimo samo o novcu datom na pojačanja, s tim da je vlasnik Majkl Ešli letos potrošio neverovatnih 108,3 miliona evra, a na prodaji igrača zaradio 5,33 miliona.

Reč je o Njukasl Junajtedu, pretposlednjem timu Premijer lige, sa sastavom koji je po imenima "tu negde" u borbi za izlazak u Evropu.

Ali, nakon što je Stiv Meklaren danas i zvanično smenjen na "Sent Džejms Parku", Ešli će uručiti vreo krompir u ruke nedavno otpuštenog u Real Madridu, Rafi Benitezu, čoveku koji je bio prvak Evrope sa Liverpulom, osvojio Kup UEFA sa Valensijom, bio i prvak Španije s tim klubom u konkurenciji Reala i Barselone, koji je u međuvremenu radio u Čelsiju, Interu, Napoliju, pa i Realu...

S koliko uspeha, to je za analizu, ali koji se ne seća kada je pred njega stavljen zadatak – borba za opstanak.

Benitezu je ostalo deset kola, tokom kojih će crno-beli imati nimalo prijatan raspored, a zadatak neće biti ništa manje jednostavan – ako je Svonsi sa 33 boda na 16. poziciji prilično poodmakao, složićemo se da će samo jedan od četiri poslednjeplasirana tima na tabeli uspeti da izbegne pad u Čempionšip.

Trenutno, Sanderlend ima 25, Norič 24, Njukasl sa utakmicom manje 23, a Aston Vila 16.

Hoće li Benitez uspeti u ovoj misiji? Moguće da je pred njega stavljen najteži zadatak u trenerskoj karijeri, tim pre što ekipa zaista deluje depresivno, dezorijentisano, bez motiva i žara, a tu su i povrede nekih važnih igrača, što starosedelaca, što dovedenih prošlog leta u transfer roku u kojem su samo mančesterski Junajted i Siti potrošili više (u poslednja četiri prelazna roka Ešli je napravio minus od 123,3 miliona evra).

Meklaren je smenjen posle samo 275 dana i 31 utakmice na klupi (7-6-18), na koju je seo u junu prošle godine i potpisao lagodan ugovor koji je u klubu trebalo da ga zadrži bar do juna 2018, tako da će Ešli morati poprilično da ga isplati. Od kada je Grem Sunes smenjen pre deset godina, Njukasl je promenio čak 12 menadžera, a od poslednjih osam koji su radili u klubu, samo je besno oterani Alan Pardju (155 utakmica) imao više od Meklarenove 31 utakmice na klupi.

Njukasl ima pobedu i pet poraza u poslednjih šest kola, a zanimljivo da je Meklaren dobio otkaz posle devetog poraza u 2016. godini, koliko u istom periodu ima i menadžer Mančester Junajteda, Luj van Gal.

"Želeo bih da se lično zahvalim Stivu na svemu što je uradio za Njukasl. On je čovek od integriteta i klase, posvetio je sebe u potpunosti klubu i vodio ga dostojanstveno kroz težak period. Stiv je danonoćno pokušavao da donese uspeh Njukaslu, imao je nepodeljeno poštovanje igrača, stručnog štaba i menadžmenta, tako da mu u trenutku kada nas napušta želimo samo najbolje u daljoj karijeri, uz iskreno hvala", rekao je izvršni direktor kluba Li Čarnli.

Meklaren je smenjen posle poraza od Bornmuta rezultatom 3:1 prošlog vikenda.

"Osećamo da je promena bila preko potrebna kako bi klub imao najbolje moguće šanse da zadrži mesto u Premijer ligi. Uskoro ćemo objaviti ko će biti Stivov naslednik", rekao je Čarnli, mada je engleska javnost još pre 48 sati objavila da će to biti Benitez, koji je početkom godine otpušten u Realu zbog ne toliko loših rezultata, koliko loše atmosfere u svlačionici i navodnih problema sa najvećim zvezdama.

Benitez, kojeg za vikend čeka vatreno krštenje i gostovanje lideru Premijer lige, Lesteru menadžera Klaudija Ranijerija, neće od starta moći da računa na povređene Tima Krula, Šansela Mbembu, Kurtisa Guda, Masaida Edaru, Kevina Mbabu i Gabrijela Obertana...

Biće zanimljivo videti Ranijerija i Beniteza na suprotnim stranama, a Njukasl ne samo da će početi novu eru u grčevitoj borbi za opstanak već će imati šansu da se direktno umeša i u borbu za titulu prvaka, što je posao koji Benitez zna da radi.

Đorđinio Vajnaldum, Musa Sisoko, Aleksandar Mitrović, Džondžo Šelvi, Sejdu Dumbija, Šansel Mbemba, Anderos Tauzend, Ajoze Perez, Papis Demba Sise, Daril Janmat, Džek Kolbek, Sijem De Jong, Šeik Tiote, Anri Savije, Emanuel Rivije, Joan Gufran, Vernon Anita... To nisu igrači za Čempionšip, ali vremena je malo.

Raspored:
Lester
Sanderlend
Norič
Sautempton
Svonsi
Liverpul
Kristal
Palas
Aston Vila
Totenhem

Letnji i zimski prelazni rok 2015/16

Došli:

Đorđinio Vajlandul (PSV) 20
Aleksandar Mitrović (Anderleht) 18,5
Florian Tovan (Marsej) 18,35
Džondžo Šelvi (Svonsi) 16
Anderos Tausend (Totenhem) 15,7
Šansel Mbemba (Anderleht) 12
Anri Savije (Bordo) 6
Sejdu Dumbija (Roma) 1, pozajmica
Ivan Toni (Nortempton) 0,71

Otišli:

Davide Santon (Inter) 3,7
Olivije Kemen (Lion) 0,7
Mehdi Abejd (Panatinaikos) 0,6
Majl Vilijamson (Vulverhempton) 0,33

Komentari / 0

Ostavite komentar