Ово је најскупљи град на свијету

Сингапур остаје најскупљи град на свету трећу годину заредом испред Хонгконга, Цириха, Женеве и Париза, показује данас објављена студија Економист интелиџенс јунита (Ецомонист Интгеллигенце Унит - ЕИУ).

Путовања 11.03.2016 | 10:06
Ово је најскупљи град на свијету

На шестом месту је Лондон, испред Њујорка и Лос Анђелеса, два америчка града која су ове године ушла у првих десет најскупљих градова света због скока вредности долара чиме су поскупели трошкови живота у САД.

Њујорк никад није био тако високо на листи од 2002. године и скочио је за 42 места од 2011. године, наводи се у студији.

Париз, пети на листи, једини је град у еЕрозони у првих десет, где се такође налази Копенхаген, осми који дели то место са Сеулом и Лос Анђелесом.

Други европски градови су, међутим, наставили да падају ниже на рангирању због пораста вредности долара и слабљења евра, наводи се у студији.

Јапански градови се спуштају на листи због стагнације инфлације и пада јена због чега су Токио и Осака пали ниже у овој класификацији. Токио је 11. а Осака 14. на списку.

Три азијска града су у првих десет - Сингапур, Хонгконг и Сеул.

Слабљење вредности других валута као што је аустралијски долар, који слабе углавном због смањења тражње у Кини, утицало је на то да градови као што су Сиднеј и Мелбурн ове године нису на списку првих десет најскупљих градова.

Азијски градови су најскупљи због робе широке потрошње док висину трошкова у европским градовима подижу цене забаве, наводи студија.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар