Ovo je najskuplji grad na svijetu

Singapur ostaje najskuplji grad na svetu treću godinu zaredom ispred Hongkonga, Ciriha, Ženeve i Pariza, pokazuje danas objavljena studija Ekonomist intelidžens junita (Ecomonist Intgelligence Unit - EIU).

Putovanja 11.03.2016 | 10:06
Ovo je najskuplji grad na svijetu

Na šestom mestu je London, ispred Njujorka i Los Anđelesa, dva američka grada koja su ove godine ušla u prvih deset najskupljih gradova sveta zbog skoka vrednosti dolara čime su poskupeli troškovi života u SAD.

Njujork nikad nije bio tako visoko na listi od 2002. godine i skočio je za 42 mesta od 2011. godine, navodi se u studiji.

Pariz, peti na listi, jedini je grad u eErozoni u prvih deset, gde se takođe nalazi Kopenhagen, osmi koji deli to mesto sa Seulom i Los Anđelesom.

Drugi evropski gradovi su, međutim, nastavili da padaju niže na rangiranju zbog porasta vrednosti dolara i slabljenja evra, navodi se u studiji.

Japanski gradovi se spuštaju na listi zbog stagnacije inflacije i pada jena zbog čega su Tokio i Osaka pali niže u ovoj klasifikaciji. Tokio je 11. a Osaka 14. na spisku.

Tri azijska grada su u prvih deset - Singapur, Hongkong i Seul.

Slabljenje vrednosti drugih valuta kao što je australijski dolar, koji slabe uglavnom zbog smanjenja tražnje u Kini, uticalo je na to da gradovi kao što su Sidnej i Melburn ove godine nisu na spisku prvih deset najskupljih gradova.

Azijski gradovi su najskuplji zbog robe široke potrošnje dok visinu troškova u evropskim gradovima podižu cene zabave, navodi studija.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar