"Попис мора да буде у складу са законом"

Директорка Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић оштро одбацује све оцјене да Завод за статистику Српске на било који начин кочи објаву резултата пописа становништва у БиХ, а који је обављен још у октобру 2013. године.

Босна и Херцеговина 11.03.2016 | 08:23
"Попис мора да буде у складу са законом"

Двије и по године од пописа још је спорно питање критеријума по којем ће бити одређиван резидентни, односно стални становник БиХ, а Република Српске тражи да то буде одређивано и на основу одговора на 40. питање из пописнице, а које се тиче мјеста рада, односно школовања. Одговарајући на оптужбе да се тиме крше препоруке Међународне посматрачке мисије (ИМО), Чичковићева наглашава да то није тачно.

- Када је у питању одговор на 40. питање из пописнице, у свом 13. извјештају ИМО је тражио да се то поштује, да би у каснијим извјештајима промијенио став. То показује да су и њихове препоруке неконзистентне. Па чак и када би нас, хипотетички, сутра питали да ли смо прихватили препоруке, можемо рећи да јесмо оне из 13, а нисмо из 21. извјештаја о истом питању - казала је Чичковићева у интервјуу за Пресс.

Након што је још један састанак Централног пописног бироа у сриједу доживио фијаско јер није било договора о јединственом програму за обраду података, ви сте остали у Сарајеву и наставили разговоре. Да ли сте приближили ставове?

- Радимо на томе и настојимо постићи рјешење у складу са законом. Дискутујемо о отвореним питањима, а експертске групе ће наставити да разговарају и током викенда. У понедјељак ће поново заједно сјести директори пописних бироа и тада ћемо дефинитивно знати докле смо дошли и како даље.

Да ли је могуће да оно о чему нисте успјели да се договорите двије и по године сада договорите за три дана?

- Не могу да гарантујем да ћемо успјети и у понедјељак имати договор. Међутим, улажемо напоре, разговара се и идемо у том правцу.

Министар цивилних послова БиХ и координатор Савјета министара БиХ за попис, Адил Османовић, у сриједу је прокоментарисао да је Завод за статистику Српске "кочничар" цијелог процеса, оцијенивши да "не поштујете чак ни препоруке тима ИМО".

- Ситуација је потпуно другачија. Завод за статистику Републике Српске ништа не кочи. Био је велики број препорука и све су прихваћене изузев једног сета који се тешко може довести у исту раван са законом. Ми не заустављамо процес и не успоравамо га него само тражимо законито поступање у свим активностима. Дакле, једно је препорука, а друго је закон.

Министар Османовић је "провукао" могућност да, уколико не буде договора, Савјет министара БиХ наметне рјешење. Да ли је то могуће?

- Апсолутно неприхватљиво! Не долази у обзир да Савјет министара БиХ наметне рјешење. Рјешења морају да буду у складу са законом. Када је ријеч о објављивању резултата пописа, закон је јасан и каже да без сагласности ентитетских завода, односно све три статистичке институције, ништа не може бити објављено.

Ако у понедјељак не буде договора, да ли је онда дефинитивно јасно да резултати пописа не могу бити објављени у законском року?

- Ако договора не буде у понедјељак или најдаље за десетак дана, онда би заиста било доведено у питање да ли се све може стићи завршити у законском року, чак и када бисмо договорили програм обраде.

Одговорност

Уколико попис у који је уложено 50 милиона КМ "пропадне" и резултати не буду објављени до 1. јула, да ли и ко треба да сноси одговорност, моралну или чак кривичну?

- Одговорност, прије свега, треба да сноси онај ко нешто не уради у складу са законом. Обрада података мора бити урађена онако како налаже закон. Уколико не буде испоштован закон, онда је поштовање било каквих рокова на другом мјесту.

Извор: Пресс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

САЊА

11.03.2016 07:37

Дудук би да политички одређује колико има становника ,А не демографски ,Е ЈАДО ЈАДНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сања

11.03.2016 09:04

Нема то везе са "Дудуком" неко са поштовањем међународних норми пописа становништва. Не може ћовјек живјети у Сарајеву, а редовно студирати или радити у Берлину или некој другој дестинацији у својету. Политички попис организовало је политичко Сарајево и није риједак случај да се у једној малој кућици од 50-так квадрагта пријави и по 20 лица бошњачке националности као сталним мјестом боравка. Од озбиљног посла направљена је политичка лакрдија.

Name

ђока

11.03.2016 07:38

Ма кога брига колико има муслимана у ФБиХ, битно је да их у Републици Српској нема више од 5-6% на терену, а они нек се пописују до бесвијести, може цијела Шведска да дође, али чињеница је да не живе ту од ослобођења '95. Нити су луди да се икад врате. А нек се пописују до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

11.03.2016 07:48

Цуј молим те да се договоре о броју становника,а бројали их и пописивали има ли игдје висих будала и таквог руководства као БИХ нема сигурно.Па засто сте онда тросили силне милионе од народа,сто се нисте одмах договорили а могли сте те паре хапнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јојић

11.03.2016 07:50

Муслиманима није у интересу да се објаве резултати јер би испливале лажи о томе да су они страшно настрадали. Лажи у које њихова дјеца сад чврсто вјерују. Не одговара им да се види колико Срба и Хрвата су побили и протјерали са оних 22-3% које су држали у рату....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

11.03.2016 08:19

Али ста је закон сви се строго дрзе слова закона и једни и други и треци резултат тога је видимо и осјетимо на властитој кози

ОДГОВОРИТЕ
Name

фед

11.03.2016 22:59

Ако је резидентни становник онај који је заврсио сколу и ради у Српској онда ја тај нисам. А јесам Заврсио сам сколу у YУ у ХР а од рата нисам добио посао у Српској иако сам стално настањен овде. Васи параметри су мало цудни. Ако се погледа да се иде на то цивилизацијски,да је средње образовање обавезно а стање у привреди ,какво је,бице пола милиона нерезидентних становника који ипак стално зиве ал не раде у Српској. Ста је са оних који заврсе сколу а не раде? Или обрнуто? Ста је са дјецом која студирају у инострнству? У БГ наприммјер? Резистентне глупости.

Name

Пале

11.03.2016 08:35

Зашто не зовете супермена стеву пашалића легендарног "демографа" у помоћ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

11.03.2016 08:52

Имас ли зеру стида И срама,попис урадјен друга година!Ал би имао мерак растурити дебиле по дрзавним институцијама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре САЊА

11.03.2016 09:54

Теби је ДОДИК као и РАНКОВИЋ некада,улио страх у кости.Сети се пописа 1991,када су са Косова долазили,те се после пописа врачали.А многи су и остали Закон физике каже:Не можр се бити на две столице у исто време.Тако не могу ни људи бити у САД и у БИХ у исто време.

ОДГОВОРИТЕ