Неки лидери су мислили да су већи од Бога

У многим ситуацијама, ове личности су желеле моћ и признање. Неретко су неговале и култ личности како би очима својих поданика имали божанске атрибуте.

Свијет 11.03.2016 | 08:05
Неки лидери су мислили да су већи од Бога

Поред тога што управљање државом утиче на его и став, заслужно је и за развијање опсесија. Када имају власт у рукама и хирови узимају маха. Неки политичари су своју каријеру започињале као веома повучене и скромне особе, а све у циљу да би дошли до врха политичке моћи. Најчешће су се водили жељом да оставе траг у историји своје државе. У многим ситуацијама, ове личности су желеле моћ и признање. Неретко су неговале и култ личности како би очима својих поданика имали божанске атрибуте.


Фото: АП

Силвио Берлускони

Овај седамдесетосмогодишњак који је чак три пута био премијер Италије, пословни магнат и медијски тајкун пао је са власти 2013. године када је проглашен кривим за плаћање сексуалних услуга малолетној проститутки. Власник Медиа Сет-а и А.Ц. Милано дуго је повезиван са италијанском мафијом. У жижу скандала доспео је и због журки на којима је било и до 20 девојака које су играле голе. Берлусконијева секс афера са мароканском трбушном плесачицом не само да га је коштала власти, већ је на њу потрошио 5 милиона долара.

Леонид Брежњев

На месту генералног секретара Централног комитета Совјетског савеза био је од 1964. до 1982. године. У историју је ушао као политичар који је био у стању да смени своје сараднике ако га не сматрају генијем. С друге стране, уживао је у статусним симболима, посебно у медаљама. Одликован је, често и без повода, чак 100 пута.

Садам Хусеин

Ираком је владао 30 година, брижљиво градећи култ личности. Безброј портрета и статуа подигнуто је њему у част. На врхунцу његове владавине, Садамове слике су се могле видети свуда, а све како би се стекао утисак да надгледа сваки корак својих поданика. Постоји прича и о "Крвавом Курану" који је написан за Садамов 60. рођендан, како би се овај владар захвалио богу јер му је омогућио да преживи све опасности. Према неким гласинама, за писање ове књиге Садам је донирао чак 27 литара крви.


Фото: Профимедиа

Јосиф Висарионович Стаљин

Највећи тиранин СССР-а, који је владао од 1925. до 1953. године одговоран је за смрт милиона људи. Позицију неприкосновеног вође одржавао је уз помоћ застрашивања. О изграђивању култа личности многи су могли учити од њега. Тако је неколико градова названо по њему, а установљена је и Стаљинова награда за достигнућа у науци и уметности и Стаљинова награда за мир. Имао је и свог двојника Рашида које се често појављивао у медијима када му је здравље било угрожено.

Нерон

Овај римски владар није имао границе у намерама да докаже своју грандиозност. Тако је запалио Рим како би направио више места за масивне и упечатљиве палате. О њему су круже гласине да је давио хришћане у уљу, како би палио њихова тела да би му осветљавала просторије током вечери. Не само што је убио велики број Римљана, оптужен је и за убиство своје мајке.

Николаје Чаушеску

Заједно са својом супругом Чаушеску је после 30 година владавине ухапшен и осуђен на смрт. Себе је прогласио за Генија Карпата, па је зато наложио да му се изради скиптар који се користи у крунидбеној церемонији.


Фото: Бета/АП

Муамер Гадафи

Либијски револуционар и политичар, поред велике жеље да влада био је веома судржан у јавности. Пажњу је привлачио екстравагантном одећом. Слику озбиљног, породичног човека нарушавале су гласине о оргијама у његовом логору у близини Триполија. Прича се и да је Берлускони био инспирисан управо Гадафијем.

Ким Џонг Ил

Познат под надимком "драги вођа". Као диктатор владао је Северном Корејом од 1994. до 2011. године. Култ личности је успешно одржавао захваљујући свом оцу, претходном вођи Северне Кореје који је развио пропагандну машинерију. За Ким Џонг Ила се тврдило да је проходао са 3 недеље, да је његово рођење предвидео лабуд, да снагом свог ума може да контролише климу.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

опел астра

11.03.2016 08:32

А гдје су Клинтом,Реган,Буш и тирани који су уништили доста народа и држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

11.03.2016 09:13

ГДЕ СУ АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИЦИ ИЛИ НЕКИ ЗАПАДНО ЕВРОПСКИ КОЈИ СУ ДАЛЕКО ГОРИ ОД СВИХ КОЈЕ СТЕ НАБРОЈАЛИ.УНИШТИШЕ СВЕ И ОНИ ДОБРИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

11.03.2016 09:14

А додик дје он.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

11.03.2016 09:57

Има још ? А Путко ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ухх

11.03.2016 10:44

гдјесу југо момци од Вардара па до триглава.тосте заборавили.да тоје било давно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

11.03.2016 13:54

Овом попису фали Фрањо, Милосевиц и овај нас локални сто је најпаметнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миломир

12.03.2016 07:50

Милорад (Баја) Додик?

ОДГОВОРИТЕ