Бијељина: Протест због незавршеног насипа

У селу Црњелово код Бијељине данас се окупило педесетак мјештана на савском насипу, јер страхују од могућих поплава. На дијелу овог насипа у току су радови, тако да је оцјена мјештана Црњелова да тај дио насипа неће издржати већи притисак водене бујице.

Република Српска 10.03.2016 | 19:13
Бијељина: Протест због незавршеног насипа

2010. и 2014. године мјештани Црњелова добро су упамтили хук Саве, када су џаковима са пијеском бранили и одбранили село од водене стихије. 

На дијелу овог насипа у току су радови, тако да је оцјена мјештана Црњелова да тај дио насипа неће издржати већи притисак водене бујице.

2010. и 2014. године мјештани Црњелова добро су упамтили хук Саве, када су џаковима са пијеском бранили и одбранили село од водене стихије. Дио насипа “Домуз Скела” је на дијелу које брани Црњелово нижи од потребног, па је Јавна установа задужена за израду и обнову насипа “Воде Српске” кренула у санацију. То је било неопходно, причају мјештани и додају да не
би било ништа необично да се радови нису почели изводити у зимском периоду у мјесецу новембру и да још нису завршени.
Водостај ријеке Саве је у сталном порасту, па мјештани претпостављају да под јачим притиском воде, насип гдје се изводе радови, неће издржати.

“Ми смо 2014. цијелу ноћ довозили вреће и затварали пропусте, а ако се обистине најаве да ће доћи до великих киша, 100 одсто ћемо бити угрожени”, прича Младен Митровић из Доњег Црњелова.

Саво Гајић из истог села каже да не види разлог да се у новембру руши насип.

“Увијек у прољеће и у јесен вода надолази, то се зна, а чији је ово хир ја стварно не знам”, каже Гајић, а Михајло Ђокић додаје: “Имам осјећај да неко намјерно саботира. Сваки пут се ради нешто у доба кад вријеме није. Било је љето, могло се све одрадити, а сад видите, насип је прокопан и народ је с правом забринут."

Једна машина, понеки комад арматуре, свјеже прокопан дио насипа који тек треба бетонирати и нико од радника. То је данашња слика са насипа који “брани” плодну семберску равницу и њено становништво.

“Неко се игра не само са Црњеловом, није ово само питање Црњелова, него цјелокупне Семберије”, наставља Митровић и додаје: “Неко мора да одговара и да се пита ко је смио да потпише и да да дозволу да се сад ради.”

“Требало би да дође неко од надлежних да нам каже шта да радимо. Нити можемо бетонирати, нити можемо навући земљу. Шта сад да радимо, да се организујемо, да будемо дан-наћ овдје и да стрепимо, пола Семберије да стрепи од овога шта се дешава овдје”, рекао је Михало Ђокић.

Забринути мјештани чекали су надлежне да им одговоре на сва ова питања.

“Ја сам јутрос разговарао са људима из ЈУ 'Воде Српске' и обећали су да ће доћи да стручно кажу шта и како”, јасан је начелник Штаба за ванредне ситуације у Бијељини Славиша Савић.

И све је остало на обећању. Из "Вода Српске" су мјештанима рекли да су упознати са ситуацијом, али да ће доћи другом приликом.

На наше послате дописе, из ЈУ “Воде Српске” одговарају да радове изводи предузеће “Приједор путеви” и да је рок за завршетак 30. март.

Иначе, укупна вриједност инвестиције износи 135.000 КМ, а финансира се из кредитних средстава Европске инвестиционе банке у оквиру пројекта „Хитне мјере заштите од поплава на подручју Републике Српске".

Погледајте прилог из емисије Данас у Српској: 

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Шта чекате

10.03.2016 16:24

да вода направи још већу штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ч

10.03.2016 16:56

Насип ће бити завршен 2143. године,зашто протествују ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

10.03.2016 17:13

Кад додју ти из вода српске треба их гурнут у Саву по могућности набујалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не днсу

10.03.2016 17:18

То вам је недјело чмарка пола из ПРИЈЕДОРА,све чега се дотако је упропастио,смрад сељачки лоповски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

10.03.2016 18:48

Не слушајте болесника"Славиша Савић"(пензионер који је пензионисан од Вијетнамског синдрома,власник приватне фирме ЕЛМОНТ и велики СРБИН ИЗ КОРПУСНОГ ВОДА ВЕЗЕ.Који није видјео прве линије док се није потписа Дејтон.И он нам говори о поплавама.Гдје је сад Мићо?Можда чека да сава поново нарасте па да се појави на Суботишту.А за Дрину никог није брига............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

10.03.2016 20:10

Заборавио си да је велики борац Славиша дебели у рату оженио Муслиманку.

Name

зоран

10.03.2016 20:03

Не могу вам доћи из Вода Српске имају преча посла свечане ручкове, штампају мајице и роковнике за 15.000 КМ за обиљежавање дана вода следеће недеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцкар

10.03.2016 20:37

Ма каква Сава,какве поплаве...Мицо Ливерпоол води,ста си ти играо?Твоји верни следбеници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта реци

10.03.2016 20:40

Постени Слависа Елмонт или ти Слависа ДеМбеЛи прима 3500КМ као замјеник директора у Водама,2500 као начелник Борацке и још пемзија из Србије...мало ли је...Па се ви цудите што цовек брани и бори се за Мицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

11.03.2016 05:42

Колико је мени познато ДНС руководи Ј.У.'ВОДЕ СРПСКЕ'.Они су дали посао 'Приједор путевима'.Они одређују динамику извођења радова.Они су у љубави са вашим Златком Максимовићем.Можда ће због те љубави и урадити нешто више за заштиту села.Искрено се надам.Градска управа која је таква каква је,нема везе са овом бруком.Лично мислим да због предизборне кампање не треба тенденциозно коментарисати овакве вијести,јер то стварно није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

11.03.2016 19:33

Да пљацкаси врате оплацкани новац па це насип бити заврсен и остаце новаца.

ОДГОВОРИТЕ