Bijeljina: Protest zbog nezavršenog nasipa

U selu Crnjelovo kod Bijeljine danas se okupilo pedesetak mještana na savskom nasipu, jer strahuju od mogućih poplava. Na dijelu ovog nasipa u toku su radovi, tako da je ocjena mještana Crnjelova da taj dio nasipa neće izdržati veći pritisak vodene bujice.

Republika Srpska 10.03.2016 | 19:13
Bijeljina: Protest zbog nezavršenog nasipa

2010. i 2014. godine mještani Crnjelova dobro su upamtili huk Save, kada su džakovima sa pijeskom branili i odbranili selo od vodene stihije. 

Na dijelu ovog nasipa u toku su radovi, tako da je ocjena mještana Crnjelova da taj dio nasipa neće izdržati veći pritisak vodene bujice.

2010. i 2014. godine mještani Crnjelova dobro su upamtili huk Save, kada su džakovima sa pijeskom branili i odbranili selo od vodene stihije. Dio nasipa “Domuz Skela” je na dijelu koje brani Crnjelovo niži od potrebnog, pa je Javna ustanova zadužena za izradu i obnovu nasipa “Vode Srpske” krenula u sanaciju. To je bilo neophodno, pričaju mještani i dodaju da ne
bi bilo ništa neobično da se radovi nisu počeli izvoditi u zimskom periodu u mjesecu novembru i da još nisu završeni.
Vodostaj rijeke Save je u stalnom porastu, pa mještani pretpostavljaju da pod jačim pritiskom vode, nasip gdje se izvode radovi, neće izdržati.

“Mi smo 2014. cijelu noć dovozili vreće i zatvarali propuste, a ako se obistine najave da će doći do velikih kiša, 100 odsto ćemo biti ugroženi”, priča Mladen Mitrović iz Donjeg Crnjelova.

Savo Gajić iz istog sela kaže da ne vidi razlog da se u novembru ruši nasip.

“Uvijek u proljeće i u jesen voda nadolazi, to se zna, a čiji je ovo hir ja stvarno ne znam”, kaže Gajić, a Mihajlo Đokić dodaje: “Imam osjećaj da neko namjerno sabotira. Svaki put se radi nešto u doba kad vrijeme nije. Bilo je ljeto, moglo se sve odraditi, a sad vidite, nasip je prokopan i narod je s pravom zabrinut."

Jedna mašina, poneki komad armature, svježe prokopan dio nasipa koji tek treba betonirati i niko od radnika. To je današnja slika sa nasipa koji “brani” plodnu sembersku ravnicu i njeno stanovništvo.

“Neko se igra ne samo sa Crnjelovom, nije ovo samo pitanje Crnjelova, nego cjelokupne Semberije”, nastavlja Mitrović i dodaje: “Neko mora da odgovara i da se pita ko je smio da potpiše i da da dozvolu da se sad radi.”

“Trebalo bi da dođe neko od nadležnih da nam kaže šta da radimo. Niti možemo betonirati, niti možemo navući zemlju. Šta sad da radimo, da se organizujemo, da budemo dan-nać ovdje i da strepimo, pola Semberije da strepi od ovoga šta se dešava ovdje”, rekao je Mihalo Đokić.

Zabrinuti mještani čekali su nadležne da im odgovore na sva ova pitanja.

“Ja sam jutros razgovarao sa ljudima iz JU 'Vode Srpske' i obećali su da će doći da stručno kažu šta i kako”, jasan je načelnik Štaba za vanredne situacije u Bijeljini Slaviša Savić.

I sve je ostalo na obećanju. Iz "Voda Srpske" su mještanima rekli da su upoznati sa situacijom, ali da će doći drugom prilikom.

Na naše poslate dopise, iz JU “Vode Srpske” odgovaraju da radove izvodi preduzeće “Prijedor putevi” i da je rok za završetak 30. mart.

Inače, ukupna vrijednost investicije iznosi 135.000 KM, a finansira se iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke u okviru projekta „Hitne mjere zaštite od poplava na području Republike Srpske".

Pogledajte prilog iz emisije Danas u Srpskoj: 

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Šta čekate

10.03.2016 16:24

da voda napravi još veću štetu.

ODGOVORITE
Name

č

10.03.2016 16:56

Nasip će biti završen 2143. godine,zašto protestvuju ?

ODGOVORITE
Name

modricanin

10.03.2016 17:13

Kad dodju ti iz voda srpske treba ih gurnut u Savu po mogućnosti nabujalu.

ODGOVORITE
Name

ne dnsu

10.03.2016 17:18

To vam je nedjelo čmarka pola iz PRIJEDORA,sve čega se dotako je upropastio,smrad seljački lopovski.

ODGOVORITE
Name

1389

10.03.2016 18:48

Ne slušajte bolesnika"Slaviša Savić"(penzioner koji je penzionisan od Vijetnamskog sindroma,vlasnik privatne firme ELMONT i veliki SRBIN IZ KORPUSNOG VODA VEZE.Koji nije vidjeo prve linije dok se nije potpisa Dejton.I on nam govori o poplavama.Gdje je sad Mićo?Možda čeka da sava ponovo naraste pa da se pojavi na Subotištu.A za Drinu nikog nije briga............

ODGOVORITE
Name

Semberac

10.03.2016 20:10

Zaboravio si da je veliki borac Slaviša debeli u ratu oženio Muslimanku.

Name

zoran

10.03.2016 20:03

Ne mogu vam doći iz Voda Srpske imaju preča posla svečane ručkove, štampaju majice i rokovnike za 15.000 KM za obilježavanje dana voda sledeće nedelje.

ODGOVORITE
Name

Kockar

10.03.2016 20:37

Ma kakva Sava,kakve poplave...Mico Liverpool vodi,sta si ti igrao?Tvoji verni sledbenici.

ODGOVORITE
Name

Šta reci

10.03.2016 20:40

Posteni Slavisa Elmont ili ti Slavisa DeMbeLi prima 3500KM kao zamjenik direktora u Vodama,2500 kao načelnik Boracke i još pemzija iz Srbije...malo li je...Pa se vi cudite što covek brani i bori se za Micu.

ODGOVORITE
Name

sale

11.03.2016 05:42

Koliko je meni poznato DNS rukovodi J.U.'VODE SRPSKE'.Oni su dali posao 'Prijedor putevima'.Oni određuju dinamiku izvođenja radova.Oni su u ljubavi sa vašim Zlatkom Maksimovićem.Možda će zbog te ljubavi i uraditi nešto više za zaštitu sela.Iskreno se nadam.Gradska uprava koja je takva kakva je,nema veze sa ovom brukom.Lično mislim da zbog predizborne kampanje ne treba tendenciozno komentarisati ovakve vijesti,jer to stvarno nije u redu.

ODGOVORITE
Name

galeb

11.03.2016 19:33

Da pljackasi vrate oplackani novac pa ce nasip biti zavrsen i ostace novaca.

ODGOVORITE