“Спортисти ће умирати због забране мелдонијума”!

Произвођач мелдонијума тврди да ће велики број спортиста умрети на терену због забране тог лека, преноси ББЦ.

Остали спортови 12.03.2016 | 13:40
“Спортисти ће умирати због забране мелдонијума”!

Руска тенисерка Марија Шарапова у понедељак је објавила да је била позитивна на допинг тесту на тај лек, који је од 1. јануара на забрањеној листи.

Мелдонијум, познат и као милдронат, користе људи који се боре са дијабетесом и имају разне срчане проблеме.

“Видећемо велики број смрти на терену. Спортисти који користе милдронат неће моћи то да раде у будућниости и неће бити заштићени”, рекао је Иварс Калвинс, “Овај лек је на тржишту већ 32 године и одједном је забрањен. Тако бисмо могли да будемо сведоци изненадних смртних случајева на спортским теренима”.

Шарапова је изјавила да је користила тај лек од 2006. године из здравствених разлога, али да није знала да је од 1. јануара стављен на листу забрањених супстанци. Руска тенисерка је пала на тесту на Аустралијан Опену у јануару и од суботе ће провизорно суспендована. За такав допинг прекршај следује казна од највише четири године суспензије.

Мелдонијум омогућава бољи проток кисеоника кроз ћелије и шири крвне судове, а сви они који га користе имају већу издржљивост при повећаним физичким напорима.

Од почетка године, неколико спортиста је било позитивно на тај лек, а међу њима су и светска шампионка на 1.500 метара Абеба Арегави и руска клизачица Јекатерина Боброва. 13 освајача медаља на Европским играма у Бакуу прошле године је користило мелдонијум.

“Што се мене тиче, систем функционише”, рекао је бивши председник Светске антидопинг агенције Крег Риди, “Урађена су истраживања лека, спортистима је послато обавештење да ће бити забрањен од одређеног датума и зато изговора нема”.

Коментари / 0

Оставите коментар