“Sportisti će umirati zbog zabrane meldonijuma”!

Proizvođač meldonijuma tvrdi da će veliki broj sportista umreti na terenu zbog zabrane tog leka, prenosi BBC.

Ostali sportovi 12.03.2016 | 13:40
“Sportisti će umirati zbog zabrane meldonijuma”!

Ruska teniserka Marija Šarapova u ponedeljak je objavila da je bila pozitivna na doping testu na taj lek, koji je od 1. januara na zabranjenoj listi.

Meldonijum, poznat i kao mildronat, koriste ljudi koji se bore sa dijabetesom i imaju razne srčane probleme.

“Videćemo veliki broj smrti na terenu. Sportisti koji koriste mildronat neće moći to da rade u budućniosti i neće biti zaštićeni”, rekao je Ivars Kalvins, “Ovaj lek je na tržištu već 32 godine i odjednom je zabranjen. Tako bismo mogli da budemo svedoci iznenadnih smrtnih slučajeva na sportskim terenima”.

Šarapova je izjavila da je koristila taj lek od 2006. godine iz zdravstvenih razloga, ali da nije znala da je od 1. januara stavljen na listu zabranjenih supstanci. Ruska teniserka je pala na testu na Australijan Openu u januaru i od subote će provizorno suspendovana. Za takav doping prekršaj sleduje kazna od najviše četiri godine suspenzije.

Meldonijum omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove, a svi oni koji ga koriste imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Od početka godine, nekoliko sportista je bilo pozitivno na taj lek, a među njima su i svetska šampionka na 1.500 metara Abeba Aregavi i ruska klizačica Jekaterina Bobrova. 13 osvajača medalja na Evropskim igrama u Bakuu prošle godine je koristilo meldonijum.

“Što se mene tiče, sistem funkcioniše”, rekao je bivši predsednik Svetske antidoping agencije Kreg Ridi, “Urađena su istraživanja leka, sportistima je poslato obaveštenje da će biti zabranjen od određenog datuma i zato izgovora nema”.

Komentari / 0

Ostavite komentar