Власништво утицајних медија у БиХ

Одговор на питање ко су власници најутицајнијих приватних медија у БиХ и не би требала бити вијест, када би медији у импрессумима објављивали називе фирми - својих издавача и имена њихових власника. Како то није случај, желите ли открити имена власника најмоћнијих медија у БиХ морате користити заобилазне путеве, од новинских чланака, преко информатора инсајдера, до интернетских форума. Неки од медијских тајкуна познати су широј јавности, док се други ријетко или готово никада не појављују у јавности, пише Хрватски Медијски Сервис.
Радончић, Оручевић, Мујо Селимовић…

Босна и Херцеговина 10.03.2016 | 22:55
Власништво утицајних медија у БиХ

Најпознатији и по свему судећи најмоћнији човјек у медиском бизнису у БиХ, уједно је и други најмоћнији бошњачки политичар - Фахрудин Радончић. Радончић и његова супруга Азра су сувласници медијског царства, у којем најистакнутије мјесто има Дневни аваз, најчитанији дневни лист међу Бошњацима, а како су они и најбројнији у БиХ, Дневни аваз већ годинама важи и за најчитанију дневну новину у БиХ. Авазов интернетски портал незнатно заостаје за најпосјећенијим интернетским пораталом у БиХ Клиx.ба. Овај он лине медиј на бошњачком језику, чија се редакација налази у Сарајеву у власништву је двојице информатичара - браће Марија и Дарија Шимића.

У власничком портфолију породице Радончић су и телевизија Алфа, те специјализовани часописи Азра, намјењен женама и Еxстра, која се бави естрадом.

Други најмоћнији медијски могул међу Бошњацима је бивши (до)градоначелник Мостара Сафет Оручевић. Оручевић је власник ТВ1, те неколико портала од којих је најпосјећенији портал Вијести.ба. Позицију другог најмоћнијег медијског предузетника међу Бошњацима треба захвалити вјештом синергијском кориштењу ТВ1 и портала Вијести.ба.

Мујо Селимовић, власник сарајевске пиваре, Класа и низа других компанија прије неколико година ушао је и у медијски бизнис, куповином дневног листа “Ослобођење” и нискотиражног недјељника “Дани”. Селимовић је годинама био у “рату” с Радончићем, но прије неколико година Радончић и Селимовић склопили су “пакт о ненападању”.

Турски капитал

На релативно малом и национално подијељеном медијском тржишту однедавно је све присутнији турски капитал. Након што је турска државна новинска агенција Анадолија, покренула агенцију кћерку у БиХ, на медијску сцену ушла је и компанија Симург, чије је директор наводно близак турском предсједнику Ердогану. Ова медијска групација покренула је недјељни лист Став, близак владајућој бошњачкој странци СДА и њеном лидеру Бакиру Изетбеговићу, портал Фактор.ба, а прије неколико мјесеци и дневни лист Фактор.

За свој дио колача на медијском тржишту боре се и бивши уредник ТВ Сарајево, касније ТВ БиХ Сенад Хаџифејзовић, власник и уредник Фаце ТВ, а од ратне 1992. егзистира и ТВ Хаyат, Елвира Швракића која свој раст након рата треба да захвали страним донацијама, најприје америчког УСАИД.

На киосцима углавном на бошњачким подручјима у БиХ још се може пронаћи и недјељник Старт, Дариа Новалића, за разлику од Слободне Босне, која је крајем прошле године престала издавати своје штампано издање, а све снаге усмјерила на интернетско издање. Издавач листа је фирма - Прес-Синг, чији је директор Ербеин Решидбеговић, предсједник Управног одбора, познати политички аналитичар Асим Метиљевић, док је Сенад Авдић главни уредник портала.

У Сарајеву 11 телевизија

Међу посјећенијим сарајевским порталима је и Депо.ба, у власништву бившег директора Федералне телевизије, редитеља Јасмина Дураковића, те радиосарајево.ба.

Изузимајући регионалне телевизије Н1, Ал Јазееру Балканс, јавне сервисе Федералну телевизију и БХТ, те ТВ СА, телевизију Сарајевске жупаније и већ споменуте, Алфу ТВ, ТВ1 и Хаyат, у Сарајеву се налази сједиште још три приватне телевизије; Пинк БиХ, чији је власник србијански медијски тајкун Жељко Митровић и ОБН телевизија, коју је након рата покренула међународна заједница, да би је прије неколико година купио Загребчанин Иван Ћалете, бивши власник загребачке Нове ТВ.

Хрватска медијска сцена у БиХ

На хрватској медијској сцени у БиХ најутицајнији је Вечерењи лист, издање за БиХ, чији је уредник Јозо Павковић, штампарија у власништву аустријске Стyрије, а осим Вечерњака у Мостару се налази редакација још једних дневних новина - Дневног листа, чији су власници супружници Рашић из Љубушког Миро и Мирјана.

У власништву Хрвата су и три телевизијске станице - ТВ Кисс је прије двије године преузела групација Станић. Крешевски предузетници имају намјеру значјна средства инвестирати у развој техничких и кадровских потенцијала, те побољшање програма ове ТВ куће, чији је директор и главни уредник Твртко Миловић. Мостарска телевизија ТВ осцар Ц, која готово да нема властитог програма у власништву је Анте Криште. Најозбиљнији приватни ТВ пројекат покренут након рата је Наша ТВ. Основало ју је 55 херцеговачких предузетника, програмски је води искусна бивша уредница ХРТ-а Хловерка – Новак Срзић, а програм ће почети да емитују у понедјељак, 14. марта. Ова ТВ кућа, према најавама програмски ће бити фокусирана на Херцеговину.

Најутицајнији хрватски портали

Најпосјећенији интернетски портал на хрватском језику у БиХ, чија је редакција у Мостару је Бљесак.инфо, покренут још 2001. године, власништво је Мире Шкобића и Жељка Штегера, а уређује га Берислав Јурич. Међу пет најутицајнијим хрватским он лине медијим у БиХ, који су у приватном власништву су и портали Херцеговина.инфо, Поскок.инфо, Хрватски Медијски Сервис (www.хмс.ба) и Дневник.ба. Из импрессума нисмо успијели дознати ко је власник портала Херцеговина.инфо, но зато власник Поскока - Иван Шушњар широј јавности није непознат.

Власник Хрватског Медијског Сервиса је дугогодишњи новинар, који је био уредник неколико медија из Мостара Милан Шутало, док је портал Дневник.ба, чији је уредник Јурица Гудељу власништву Лудвига Летице.

Копања, Тришић и Дарко Алексић

На медијској сцени Републике Српске најгледаније приватне телевизије су; БН са сједиштем у Бијељини, чији је директор и власник Владимир Тришић, близак опозицији односно СДС-у, и бањалучка Алтернативна телевизија, чији је један од власника Дарко Алексић, познат из афере Гибралтар.

У Бањалуци се налазе и редакације два утицајна приватна дневна листа, оба у власништву Милораду Додику блиског Жељка Копање - Независне новине и Глас Српске, чији су интернетски портали, међу најпосјећенијим порталима на српском језику у БиХ. Најутицајнији опозициони портал у Републици Српској је Бука, којег уређује (не знамо је ли и власник) Александар Трифуновић. Бука је имала значајну подршку Сорос фондације. Уз овај портал вриједан спомена је и десно оријентисани Фронтал.рс.

У овој анализи нису обухваћени власници најслушанијих приватних ради станица. О њима неком другом приликом.

Извор: ХМС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Нисмо

10.03.2016 12:58

Ми новинари криви што Вам продајемо маглу,а Ви се на то лепите ко муха на г...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

10.03.2016 15:11

Да Бука има Соросеву помоц скоро па није требало наводит види се то из њихове уредјивацке политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драг децко

10.03.2016 15:33

А познато је одавно да је Сорос српски ''пријатељ''!!!

Name

дон Кихот

10.03.2016 15:56

Моје племе сном мртвијем спава, суза моја нема родитеља, нада мном је небо затворено, не прима ми ни плача ни молитве; у ад ми се свијет претворио, а сви људи паклени духови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

10.03.2016 18:22

.....и онда изадје онај буљави буцко(бука=сорос) и пљује по свима за ситне паре фууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

10.03.2016 21:45

Пратим Буку и бас сам се питала ко их финансира с обзиром да дуго раде и пстају, једно време је трифуновиц имао и емисију исто назива. Нароцито су ме заинтригирала његова цеста путовања, могуце да су нека и посоловна али цак и да је половина њих у у приватној резији ни изнад просецан постен градјанин то не мозе себи приустити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мискин

11.03.2016 06:26

Глас Српске утицајан медиј? Те новине људи купују једино због цитуља, и ако се по колицини цитуља мјери утицај онда су стварно на врху. А портал независних слузи да се неписмена дијаспора нацита патриЈотских вијести. Засто није споменут Васковицев блог који има висе циталаца него оба поменута портала? Засто није споменут портал Капитала? Овај цланак нема везе са реалносцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободане...

11.03.2016 09:33

Ајд олади