Vlasništvo uticajnih medija u BiH

Odgovor na pitanje ko su vlasnici najuticajnijih privatnih medija u BiH i ne bi trebala biti vijest, kada bi mediji u impressumima objavljivali nazive firmi - svojih izdavača i imena njihovih vlasnika. Kako to nije slučaj, želite li otkriti imena vlasnika najmoćnijih medija u BiH morate koristiti zaobilazne puteve, od novinskih članaka, preko informatora insajdera, do internetskih foruma. Neki od medijskih tajkuna poznati su široj javnosti, dok se drugi rijetko ili gotovo nikada ne pojavljuju u javnosti, piše Hrvatski Medijski Servis.
Radončić, Oručević, Mujo Selimović…

Bosna i Hercegovina 10.03.2016 | 22:55
Vlasništvo uticajnih medija u BiH

Najpoznatiji i po svemu sudeći najmoćniji čovjek u mediskom biznisu u BiH, ujedno je i drugi najmoćniji bošnjački političar - Fahrudin Radončić. Radončić i njegova supruga Azra su suvlasnici medijskog carstva, u kojem najistaknutije mjesto ima Dnevni avaz, najčitaniji dnevni list među Bošnjacima, a kako su oni i najbrojniji u BiH, Dnevni avaz već godinama važi i za najčitaniju dnevnu novinu u BiH. Avazov internetski portal neznatno zaostaje za najposjećenijim internetskim poratalom u BiH Klix.ba. Ovaj on line medij na bošnjačkom jeziku, čija se redakacija nalazi u Sarajevu u vlasništvu je dvojice informatičara - braće Marija i Darija Šimića.

U vlasničkom portfoliju porodice Radončić su i televizija Alfa, te specijalizovani časopisi Azra, namjenjen ženama i Exstra, koja se bavi estradom.

Drugi najmoćniji medijski mogul među Bošnjacima je bivši (do)gradonačelnik Mostara Safet Oručević. Oručević je vlasnik TV1, te nekoliko portala od kojih je najposjećeniji portal Vijesti.ba. Poziciju drugog najmoćnijeg medijskog preduzetnika među Bošnjacima treba zahvaliti vještom sinergijskom korištenju TV1 i portala Vijesti.ba.

Mujo Selimović, vlasnik sarajevske pivare, Klasa i niza drugih kompanija prije nekoliko godina ušao je i u medijski biznis, kupovinom dnevnog lista “Oslobođenje” i niskotiražnog nedjeljnika “Dani”. Selimović je godinama bio u “ratu” s Radončićem, no prije nekoliko godina Radončić i Selimović sklopili su “pakt o nenapadanju”.

Turski kapital

Na relativno malom i nacionalno podijeljenom medijskom tržištu odnedavno je sve prisutniji turski kapital. Nakon što je turska državna novinska agencija Anadolija, pokrenula agenciju kćerku u BiH, na medijsku scenu ušla je i kompanija Simurg, čije je direktor navodno blizak turskom predsjedniku Erdoganu. Ova medijska grupacija pokrenula je nedjeljni list Stav, blizak vladajućoj bošnjačkoj stranci SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću, portal Faktor.ba, a prije nekoliko mjeseci i dnevni list Faktor.

Za svoj dio kolača na medijskom tržištu bore se i bivši urednik TV Sarajevo, kasnije TV BiH Senad Hadžifejzović, vlasnik i urednik Face TV, a od ratne 1992. egzistira i TV Hayat, Elvira Švrakića koja svoj rast nakon rata treba da zahvali stranim donacijama, najprije američkog USAID.

Na kioscima uglavnom na bošnjačkim područjima u BiH još se može pronaći i nedjeljnik Start, Daria Novalića, za razliku od Slobodne Bosne, koja je krajem prošle godine prestala izdavati svoje štampano izdanje, a sve snage usmjerila na internetsko izdanje. Izdavač lista je firma - Pres-Sing, čiji je direktor Erbein Rešidbegović, predsjednik Upravnog odbora, poznati politički analitičar Asim Metiljević, dok je Senad Avdić glavni urednik portala.

U Sarajevu 11 televizija

Među posjećenijim sarajevskim portalima je i Depo.ba, u vlasništvu bivšeg direktora Federalne televizije, reditelja Jasmina Durakovića, te radiosarajevo.ba.

Izuzimajući regionalne televizije N1, Al Jazeeru Balkans, javne servise Federalnu televiziju i BHT, te TV SA, televiziju Sarajevske županije i već spomenute, Alfu TV, TV1 i Hayat, u Sarajevu se nalazi sjedište još tri privatne televizije; Pink BiH, čiji je vlasnik srbijanski medijski tajkun Željko Mitrović i OBN televizija, koju je nakon rata pokrenula međunarodna zajednica, da bi je prije nekoliko godina kupio Zagrebčanin Ivan Ćalete, bivši vlasnik zagrebačke Nove TV.

Hrvatska medijska scena u BiH

Na hrvatskoj medijskoj sceni u BiH najuticajniji je Večerenji list, izdanje za BiH, čiji je urednik Jozo Pavković, štamparija u vlasništvu austrijske Styrije, a osim Večernjaka u Mostaru se nalazi redakacija još jednih dnevnih novina - Dnevnog lista, čiji su vlasnici supružnici Rašić iz Ljubuškog Miro i Mirjana.

U vlasništvu Hrvata su i tri televizijske stanice - TV Kiss je prije dvije godine preuzela grupacija Stanić. Kreševski preduzetnici imaju namjeru značjna sredstva investirati u razvoj tehničkih i kadrovskih potencijala, te poboljšanje programa ove TV kuće, čiji je direktor i glavni urednik Tvrtko Milović. Mostarska televizija TV oscar C, koja gotovo da nema vlastitog programa u vlasništvu je Ante Krište. Najozbiljniji privatni TV projekat pokrenut nakon rata je Naša TV. Osnovalo ju je 55 hercegovačkih preduzetnika, programski je vodi iskusna bivša urednica HRT-a Hloverka – Novak Srzić, a program će početi da emituju u ponedjeljak, 14. marta. Ova TV kuća, prema najavama programski će biti fokusirana na Hercegovinu.

Najuticajniji hrvatski portali

Najposjećeniji internetski portal na hrvatskom jeziku u BiH, čija je redakcija u Mostaru je Bljesak.info, pokrenut još 2001. godine, vlasništvo je Mire Škobića i Željka Štegera, a uređuje ga Berislav Jurič. Među pet najuticajnijim hrvatskim on line medijim u BiH, koji su u privatnom vlasništvu su i portali Hercegovina.info, Poskok.info, Hrvatski Medijski Servis (www.hms.ba) i Dnevnik.ba. Iz impressuma nismo uspijeli doznati ko je vlasnik portala Hercegovina.info, no zato vlasnik Poskoka - Ivan Šušnjar široj javnosti nije nepoznat.

Vlasnik Hrvatskog Medijskog Servisa je dugogodišnji novinar, koji je bio urednik nekoliko medija iz Mostara Milan Šutalo, dok je portal Dnevnik.ba, čiji je urednik Jurica Gudelju vlasništvu Ludviga Letice.

Kopanja, Trišić i Darko Aleksić

Na medijskoj sceni Republike Srpske najgledanije privatne televizije su; BN sa sjedištem u Bijeljini, čiji je direktor i vlasnik Vladimir Trišić, blizak opoziciji odnosno SDS-u, i banjalučka Alternativna televizija, čiji je jedan od vlasnika Darko Aleksić, poznat iz afere Gibraltar.

U Banjaluci se nalaze i redakacije dva uticajna privatna dnevna lista, oba u vlasništvu Miloradu Dodiku bliskog Željka Kopanje - Nezavisne novine i Glas Srpske, čiji su internetski portali, među najposjećenijim portalima na srpskom jeziku u BiH. Najuticajniji opozicioni portal u Republici Srpskoj je Buka, kojeg uređuje (ne znamo je li i vlasnik) Aleksandar Trifunović. Buka je imala značajnu podršku Soros fondacije. Uz ovaj portal vrijedan spomena je i desno orijentisani Frontal.rs.

U ovoj analizi nisu obuhvaćeni vlasnici najslušanijih privatnih radi stanica. O njima nekom drugom prilikom.

Izvor: HMS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nismo

10.03.2016 12:58

Mi novinari krivi što Vam prodajemo maglu,a Vi se na to lepite ko muha na g...

ODGOVORITE
Name

bn

10.03.2016 15:11

Da Buka ima Sorosevu pomoc skoro pa nije trebalo navodit vidi se to iz njihove uredjivacke politike

ODGOVORITE
Name

Drag decko

10.03.2016 15:33

A poznato je odavno da je Soros srpski ''prijatelj''!!!

Name

don Kihot

10.03.2016 15:56

Моје племе сном мртвијем спава, суза моја нема родитеља, нада мном је небо затворено, не прима ми ни плача ни молитве; у ад ми се свијет претворио, а сви људи паклени духови.

ODGOVORITE
Name

misirac

10.03.2016 18:22

.....i onda izadje onaj buljavi bucko(buka=soros) i pljuje po svima za sitne pare fuuuuj

ODGOVORITE
Name

nina

10.03.2016 21:45

Pratim Buku i bas sam se pitala ko ih finansira s obzirom da dugo rade i pstaju, jedno vreme je trifunovic imao i emisiju isto naziva. Narocito su me zaintrigirala njegova cesta putovanja, moguce da su neka i posolovna ali cak i da je polovina njih u u privatnoj reziji ni iznad prosecan posten gradjanin to ne moze sebi priustiti.

ODGOVORITE
Name

Miskin

11.03.2016 06:26

Glas Srpske uticajan medij? Te novine ljudi kupuju jedino zbog citulja, i ako se po kolicini citulja mjeri uticaj onda su stvarno na vrhu. A portal nezavisnih sluzi da se nepismena dijaspora nacita patriJotskih vijesti. Zasto nije spomenut Vaskovicev blog koji ima vise citalaca nego oba pomenuta portala? Zasto nije spomenut portal Kapitala? Ovaj clanak nema veze sa realnoscu.

ODGOVORITE
Name

Slobodane...

11.03.2016 09:33

Ajd oladi