Узнемиреност међу Србима у Хрватској

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ састао се данас послијеподне у Загребу с Милорадом Пуповцем, предсједником Српског грађанског вијећа (СНВ), јавља Анадолија.

Босна и Херцеговина 09.03.2016 | 22:58
Узнемиреност међу Србима у Хрватској

Након разговора, Иванић је нагласио како је током неколико састанака с представницима српске заједнице у Хрватској, али и утисака које је стекао у посљедњих годину и по дана, примијетио да се код људи у посљедњих неколико мјесеци осјећа нека врсте узнемирености међу припадницима Срба.

"Постоји потреба да грађани БиХ и Хрватске имају корист од наше сарадње. Једна од ствари о којима смо говорили је потреба да се донесе споразум о имовинским односима, који би ријешио читав низ проблема људи који су избјегли и с једне и с друге стране. Сматрам потпуно природним чињеницу да политичари из Хрватске у БиХ исказују интерес за позицију хрватског народа у њој. Исто тако, политичари из српског народа у институцијама БиХ показују интерес за позицију српског народа у Хрватској. Мислим да обје ситуације требају помоћи да односи између Хрватске и БиХ буду добри и имам намјеру да се максимално ставим на располагање, како би се ситуација побољшала. Желимо да обје заједнице живе боље, сигурније и стабилније", рекао је Иванић.

Српски члан Предсједништва БиХ изнио је и своје утиске након разговора с представнцима српске заједнице у Хрватској.

"Имао сам више разговора. Састао сам се с митрополитом, с представницима СКД "Просвјета" и Српског народног вијећа. Познајем прилике зато што сам у задњих годину и по обилазио Србе у Хрватској. Посљедњих неколико мјесеци осјећа се неко узнемирење, нелагода. Тешко могу дефинитисати због чега је то, али се може осјетити међу људима нека врста притиска, неког осјећаја да се ствари враћају уназад. Надам се да ће се ствари зауставити и кренути у добром правцу", сматра Иванић.

Његов домаћин, Милорад Пуповац, исказао је велико задовољство и охрабрење због доласка Иванића у СНВ.

"Имали смо изузетно садржајан разговор о унапређењу односа између БиХ и Хрватске, а посебно унутар тога о положају Срба у Хрватској. О тешкоћама с којима се сусрећу посљедњих мјесеци и година те о правима Срба који су избјегли у БиХ чија права још увијек нису призната, нити ријешена. Такође смо разговарали и о томе како да почнемо користити инструменте за прекограничну сарадњу прије свега преко општина на странама Хрватске и БиХ, те да та средства користимо за унапређење живота, инфраструктуре, заштите природе, а тиме уопште бољега живота", казао је предсједник СНВ-а.

У протекла два дана трочлано Предсједништво БиХ у комплетном саставу боравило је у службеној посјети Хрватској, током које су се састали с предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић, премијером Тихомиром Орешковићем и Жељком Реинером, предсједником Хрватског сабора.

"Била је то отворена и врло пријатељска посјета, отворено је и с једне и с друге стране речено која су отворена питања. Врло јасно су наглашене ствари на којима треба радити. Мислим да ће донијети доста позитивног и у смислу да ће се градити мост у Градишци и на Свилају. Затим да ће се заједнички водити брига о одлагању нуклеарног отпада, али и заштити животне околине у Славонском Броду због рафинерије у Броду. Оно што мислим да ће потрајати то је питање уврђивања граница. У Хрватској је то питање доста осјетљиво због лошег искуства са Словенијом. Ми смо успјели с Црном Гором дефинисати питање границе, волио бих када би то успјели и с Хрватском. Но, мислим да ће то захтјевати времена. Неких других отворених питања нема, врло коректна посјета", закључио је Иванић.

(Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар