Привредници рекли “НЕ” повећању акциза

Привредници у БиХ изјаснили су се против увођења нових и повећања постојећих акциза, тврдећи да ће им то нанети велику штету. Ово су саопштили данас на округлом столу о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закон о акцизама, који је усвојио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Босна и Херцеговина 09.03.2016 | 22:59
Привредници рекли “НЕ” повећању акциза

"Таман кад мислите да не може бити горе, разочарате се!"

Овако групација произвођача пива реагује на Закон којим се уводи додатних 0,15 марака акцизе по литру пива.

Подјећају да су 2014. године акцизе повећане за 25%. Уз нову акцизу плус ПДВ доћи ће до неминовног повећања цијене пива, затим до смањења потражње на тржишту, након тога до смањења производње у пиварама, што неминовно води до отпуштања вишка радника.

"Мање производње и мање радника значи мању уплату пореза у буџет", упозоравају пивари и оптужују власт да жели додатним акцизама да крпи рупе и пуне буџет здравства које је буре са 100 рупа.

Увођењем нових акциза на гориво нису задовољни у Удружењима превозника терета и путника. Подсјћају да они већ кроз огромну потрошњу горива постојеће акцизе и путарине обимно пуне буџет БиХ.

Док сусједне земље својим превозницима дају субвенције и тако им повећавају конкурентност на тжишту регије, БиХ само опорезује.

Привредници захтјвају да се надлежни, прије увођења било каквих додатних акциза или пореза, конултују са реалним сектором. Траже састанак са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ јер им није јасно како је Нацрт закона о акцизма усвојио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање.

Министарство предлаже Законе а Управа само даје мишљење на закон, подсјећају привредници.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бл

09.03.2016 20:50

Ма само опорезуј, сто висе јасес, висе те постује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код нас.

10.03.2016 07:55

Само знају ставити кравату И реци цијена горива И пива иде горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

10.03.2016 08:28

Не дај Едине, поскупице пива па коће је пити

ОДГОВОРИТЕ