Privrednici rekli “NE” povećanju akciza

Privrednici u BiH izjasnili su se protiv uvođenja novih i povećanja postojećih akciza, tvrdeći da će im to naneti veliku štetu. Ovo su saopštili danas na okruglom stolu o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakon o akcizama, koji je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Bosna i Hercegovina 09.03.2016 | 22:59
Privrednici rekli “NE” povećanju akciza

"Taman kad mislite da ne može biti gore, razočarate se!"

Ovako grupacija proizvođača piva reaguje na Zakon kojim se uvodi dodatnih 0,15 maraka akcize po litru piva.

Podjećaju da su 2014. godine akcize povećane za 25%. Uz novu akcizu plus PDV doći će do neminovnog povećanja cijene piva, zatim do smanjenja potražnje na tržištu, nakon toga do smanjenja proizvodnje u pivarama, što neminovno vodi do otpuštanja viška radnika.

"Manje proizvodnje i manje radnika znači manju uplatu poreza u budžet", upozoravaju pivari i optužuju vlast da želi dodatnim akcizama da krpi rupe i pune budžet zdravstva koje je bure sa 100 rupa.

Uvođenjem novih akciza na gorivo nisu zadovoljni u Udruženjima prevoznika tereta i putnika. Podsjćaju da oni već kroz ogromnu potrošnju goriva postojeće akcize i putarine obimno pune budžet BiH.

Dok susjedne zemlje svojim prevoznicima daju subvencije i tako im povećavaju konkurentnost na tžištu regije, BiH samo oporezuje.

Privrednici zahtjvaju da se nadležni, prije uvođenja bilo kakvih dodatnih akciza ili poreza, konultuju sa realnim sektorom. Traže sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH jer im nije jasno kako je Nacrt zakona o akcizma usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Ministarstvo predlaže Zakone a Uprava samo daje mišljenje na zakon, podsjećaju privrednici.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

bl

09.03.2016 20:50

Ma samo oporezuj, sto vise jases, vise te postuje.

ODGOVORITE
Name

Kod nas.

10.03.2016 07:55

Samo znaju staviti kravatu I reci cijena goriva I piva ide gore.

ODGOVORITE
Name

Niko

10.03.2016 08:28

Ne daj Edine, poskupice piva pa koće je piti

ODGOVORITE