Легенда хрватских квизова се бори за живот

Легендарни Мирко Миочић, познат као човек због којег су се својевремено мијењала правила квиза "Ко жели да постане милионер" на хрватској телевизији, отишао је из квиза "Потјера". Посљедња емисија у којој је као ловац био сјајан емитована је синоћ, али Мирко је није гледао. Пунокрвни квизоман, иза којег је више од педесет наступа у телевизијским квизовима, за то је вријеме вод своју најтежу битку. Ону за здравље.

Регион 09.03.2016 | 18:44
Легенда хрватских квизова се бори за живот

Наиме, Мирко Миочић већ десетак дана се налази у болници у Задру. Један од најпознатијих домаћих мајстора у квизовима знања због компликација везаних за дијабетес протеклих дана је већ два пута био оперисан, пише "Јутарњи лист".

Његови најближи, мајка Марија и брат Маријан, надају се да ће крајем марта, када у "Потеру" као трећи ловац буде ушао Крешимир Сучевић Међерал, њихов Мирко бити код куће, у Ртини крај Задра, где ће, наравно, гледати квиз и погађати одговоре брже и прецизније од свих других.

Јер, Мирко се тиме бави цео свој живот. "Ходајући Гугл", који је рођен 23. јула 1956. у Ртини у Задарској жупанији, за квизове се заинтересовао још као средњошколац. Први пут се појавио у квизу "Три, два, један, али вредан" 1972. године, као 17-годишњак, у другом разреду гимназије (коју је похађао у Ријеци), и одмах освојио друго место.

Осам година касније пријавио се на "Квискотеку", без проблема прошао многобројне тестове, победио у три емисије, а 1983. године био је победник целогодишње серије "Квискотеке". У "Квискотеци" се поново окушао још једном, 1986. године, са још 64 најбоља такмичара у последњих пет година те емисије. Тада је са колегиницом Јасенком Станишић делио треће место.

Наставио је да ниже сјајне пласмане у телевизијским квизовима, а својевремено је искрено рекао да нема квиза у Хрватској у којем он није учествовао. Колико му је та ризница знања користила у животу?

“Није ту било неке велике користи. Ради се о специфичним знањима, која у квизу показују људи попут мене, дакле они који имају бољу концентрацију и добру меморију” - скромно је једном приликом рекао бивши студент права, због којег су се морала мењати светска правила у хрватској верзији квиза "Желите ли да постанете милионер".

Наиме, напозиванији "џокер зови" само у једној сезони тог квиза био је позиван 48 пута, од чега је 45 пута знао тачан одговор. Како би то избегли, у квизу су модификовали правила па је истог човека било могуће звати само трипут у сезони приказивања.

Наравно, и сам Миочић на крају је, 2011. године, у том квизу сјео преко пута Тарика Филиповића, а успио је да освоји "само" 32.000 куна.

Увијек је истицао да се никад није такмичио само због новца. Умјесто тога, говорио је, водила га је жеља за новом побједом и показивањем знања, али то велико знање није му помогло прије седам година када је као технолошки вишак због кризе добио отказ у фирми у којој је радио.

У тренуцима када је 2009. године добио отказ имао је 24 године стажа, а осим искуства у послу шпедиције и издаваштва, у нади да ће се за њега наћи посао истицао је и своје знање енглеског језика. Узалуд.

“Ако је најгоре зло то што сам остао без посла, нека га. Уштеђевина коју сам имао захваљујући квизовима се топи, јер сам много улагао у кућу у којој живим с мајком и братом, али не жалим се. Свједоци смо свакодневно да има много тежих судбина”, говорио је прије шест година Мирко Миочић, који је признао да му је сада жао што није завршио факултет.

“Након завршене гимназије у Ријеци студирао сам и апсолвирао право, али никада нисам дипломирао. Сада је и мени жао што се нисам присилио па да, уз море знања, формално имам и диплому. Када се тражи посао, такви комади папира су значајни”, говорио је Миочић, који је 2013. године ангажман у "Потјери" на хрватском јавном сервису дочекао као незапослен.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар