Веће акцизе коштаће пиваре милионе КМ

Најављено повећање акциза на пиво, од 0,15 КМ по литру, коштаће пиваре у БиХ милионе марака годишње, али и изазвати отпуштање радника те пад продаје домаћег пива, које и без тога губи битку са увозним, истичу за ЦАПИТАЛ домаћи пивари.

Босна и Херцеговина 09.03.2016 | 11:49
Веће акцизе коштаће пиваре милионе КМ

Под условом да задрже садашњи ниво производње домаће пиваре би, након овог повећња акцизе, морале по том основу да плате више од 12 милиона КМ.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ недавно је, између осталих, предложио и повећање акциза на пиво за 0,15 КМ по литру, које би требало да представља директан приход за ентитетске фондове здравственог осигурања.

Акциза на пиво у БиХ је у 2014. години повећана за 25 одсто и то са 0,20 КМ по литру пива 0,25КМ. Од септембра 2014. године, нижу стопу у износу од 0,20КМ по литру плаћају пиваре са производњом од 400.000 хектолитара. Од ове године пуну акцизу, међу домаћим пиварама, почела је да плаћа Бањалучка пивара с обзиром да је премашила ту производњу.

Повећање акцизе Банајалучку пивару коштаће 6,8 милиона КМ

У Бањалучкој пивари, која је прошлу годину завршила са добити од 6,2 милиона марака, кажу да су изгледи за 2016. прилично тешки и то искључво због стварних и предложених акциза на пиво.

Генерални директор Бањалучке пиваре Николас Пени каже да су они од 1. јануара ове године почели плаћати пуну вриједност акцизе од 0,25 КМ по литру пива за сву остварену продају што ће их коштати додатних 2,3 милиона КМ у овој години, уколико остваре исти обим продаје као лани.

„То је нешто за шта смо се пажљиво спремали и што ће друштво моћи изнијети. Међутим, сада нам пријети много драстичније повећање акцизе од додатних 0,15 КМ по литри продатог пива. Ово додатно повећање акцизе Бањалучку пивару коштало би нових 6,8 милиона КМ, чиме би укупно додатно повећање акцизе за ову годину за нас износило 9,2 милиона марака плус 17 одсто ПДВ-а, под претпоставком остварења истог обима продаје као прошле године“, рекао је Пени.

Он је истакао да се ово повећање не може једноставно пребацити на потрошача путем повећања цијена, јер ће то довести до пада продаје пива.

„Оно није оправдано и узроковаће трајну штету по Бањалучку пивару и цјелокупну пиварску индустрију уколико се усвоји. Управа Бањалучке пиваре ће предузети све могуће кораке и бориће се против овог приједлога“, казао је Пени.

Произвођачи: Акцизе на пиво у БиХ веће него у Њемачкој

У Групацији произвођача пива при Спољнотрговинској комори БиХ су истакли да ће планирано повећање акциза додатно отежати пословање домаће пиварске индустрије. Израчунали су и да ће доћи до смањења броја запослених у домаћим пиварама и то за око 400.

Истакли су да су у БиХ акцизе на пиво тренутно више него у Њемачкој, Шпанији и у неким другим великим развијеним земљама.

„Ово повећање, заједно са ПДВ-ом, би додало 1,76 КМ на цијену гајбе пива. То ће сигурно угрозити пословање домаћих произвођача и изазвати пад продаје домаћег пива у БИХ, чиме се директно смањују уплате у буџет по основу свих изворних акцизних прихода“, рекао је предсједник Групације Един Ибрахимпашић за ЦАПИТАЛ.

Казао је да је просјечна цијена гајбе пива 17 КМ, а да акциза и ПДВ износе пет КМ или 30 одсто од те цијене. Са овим приједлогом, просјечна цијена гајбе пива, како наводи, ће порасти на 18,76 КМ. Порески елемент нове цијене ће порасти на 6,72 КМ, што је 36 одсто од коначне цијене.

„Додатни ефекат оваквог наглог повећања и високе стопе пореза ће бити смањење укупне потрошње, а црно тржиште ће расти, што ће довести до смањења наплативости акциза и озбиљне штете у овом, иначе добро уређеном и продуктивном сегменту привреде. Ми у Групацији сматрамо да овај приједлог неће постићи очекивани резултат“, рекао је Ибрахимпашић.

Прво резови у јавној потрошњи, па онда повећање акциза

Инбрахимпашић је нагласио и да је приједлог за повећање акциза на пиво осмишљен без консултација са представницима домаћих пивара и да није дио стратегије о акцизама у БиХ. Истакао је и да се у Реформској агенди наводи да било које повећање индиректних пореза може доћи на ред тек након што буду исцпрпљене могућности резова у јавној потрошњи или унапређења у наплати прихода.

„Чланови Групације произвођача пива у БиХ позивају Савјет министара БиХ да одбаци овај приједлог и омогући нам консултације као и учешће у правилном осмишљавању стратегије о акцизама на пића“, рекао је Ибрахимпашић.

Према подацима Спољнотрговинске коморе на тржишту БиХ лани је продато 2,2 милиона хектолитара пива гдје је уочљиво доминантно тржишно учешће великих пивара, од чак 61,25 одсто. Истовремено је тржишно учешће домаћих пивара износило свега 38,45 одсто.

Извор: Цапитал

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сљива

09.03.2016 10:53

Пиво нецу висе да пијем и тузит цу пивару стомак ми нарасто.Имам своје ракије два бурета а када сам зедан има воде.А они нека повецају акцизе коме хоце апсолутно ме неинтересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈО

09.03.2016 11:13

Бањалуцко пиво пију радници, сељаци, И студенти.Ако повецате цијене будите спремни, И на губитке.

Name

Земљорадник

09.03.2016 11:10

Ја бих питао ове "енглезе" из БЛ пиваре како то да је Апатинско пиво које се увози из Србије 0,79 КМ и 100 пута је боље од отрова који се зове Нектар и коста 1.00 КМ.Нектар пиво смрди на хемикалије и најгоре је пиво које сам икада пио, а ко се некад не дај Бозе од Нектара напио тај зна ста је болест. Нек овај Енглез неком другом соли памет, то сто он овдје продаје као пиво у својој земљи не би могао ни дзаба дијелити. Дефинитивно у оовом слуцају не купујем домаце јер је скупље и уз то смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре земљорад

09.03.2016 12:08

Нектар се покварио до даске,Али Енглезе не треба питати засто је Јелен јефтиније пиво,то зна само Лоби са власти који је дозволио да се увозе јефтина пива из србије из њихов проценат.

Name

Херцеговац

09.03.2016 11:36

Пијем искључиво лозу ракију и своје домаће вино екстра класе тако да ме ово поскупљење пива апсолутно не дотиче

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

09.03.2016 11:55

Сарајевско пиво је најбоље,нароцито премиум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.03.2016 12:25

Нека УИО уништи домаћу производњу, кад произвођачи ћуте. И алкохолна, и дуванска и нафтна индустрија у БиХ само гледају како их се гаси. Значи да знају ко им ради о глави, а што ништа не предузимају говори да менаџменти раде за нечије интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

09.03.2016 14:03

Зато Дзакула рекламира Карловацко пиво и Јана воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

09.03.2016 17:31

Да ли Министар Шаровић упознат са овим,то је његов ресор.

ОДГОВОРИТЕ