Veće akcize koštaće pivare milione KM

Najavljeno povećanje akciza na pivo, od 0,15 KM po litru, koštaće pivare u BiH milione maraka godišnje, ali i izazvati otpuštanje radnika te pad prodaje domaćeg piva, koje i bez toga gubi bitku sa uvoznim, ističu za CAPITAL domaći pivari.

Bosna i Hercegovina 09.03.2016 | 11:49
Veće akcize koštaće pivare milione KM

Pod uslovom da zadrže sadašnji nivo proizvodnje domaće pivare bi, nakon ovog povećnja akcize, morale po tom osnovu da plate više od 12 miliona KM.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nedavno je, između ostalih, predložio i povećanje akciza na pivo za 0,15 KM po litru, koje bi trebalo da predstavlja direktan prihod za entitetske fondove zdravstvenog osiguranja.

Akciza na pivo u BiH je u 2014. godini povećana za 25 odsto i to sa 0,20 KM po litru piva 0,25KM. Od septembra 2014. godine, nižu stopu u iznosu od 0,20KM po litru plaćaju pivare sa proizvodnjom od 400.000 hektolitara. Od ove godine punu akcizu, među domaćim pivarama, počela je da plaća Banjalučka pivara s obzirom da je premašila tu proizvodnju.

Povećanje akcize Banajalučku pivaru koštaće 6,8 miliona KM

U Banjalučkoj pivari, koja je prošlu godinu završila sa dobiti od 6,2 miliona maraka, kažu da su izgledi za 2016. prilično teški i to isključvo zbog stvarnih i predloženih akciza na pivo.

Generalni direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni kaže da su oni od 1. januara ove godine počeli plaćati punu vrijednost akcize od 0,25 KM po litru piva za svu ostvarenu prodaju što će ih koštati dodatnih 2,3 miliona KM u ovoj godini, ukoliko ostvare isti obim prodaje kao lani.

„To je nešto za šta smo se pažljivo spremali i što će društvo moći iznijeti. Međutim, sada nam prijeti mnogo drastičnije povećanje akcize od dodatnih 0,15 KM po litri prodatog piva. Ovo dodatno povećanje akcize Banjalučku pivaru koštalo bi novih 6,8 miliona KM, čime bi ukupno dodatno povećanje akcize za ovu godinu za nas iznosilo 9,2 miliona maraka plus 17 odsto PDV-a, pod pretpostavkom ostvarenja istog obima prodaje kao prošle godine“, rekao je Peni.

On je istakao da se ovo povećanje ne može jednostavno prebaciti na potrošača putem povećanja cijena, jer će to dovesti do pada prodaje piva.

„Ono nije opravdano i uzrokovaće trajnu štetu po Banjalučku pivaru i cjelokupnu pivarsku industriju ukoliko se usvoji. Uprava Banjalučke pivare će preduzeti sve moguće korake i boriće se protiv ovog prijedloga“, kazao je Peni.

Proizvođači: Akcize na pivo u BiH veće nego u Njemačkoj

U Grupaciji proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH su istakli da će planirano povećanje akciza dodatno otežati poslovanje domaće pivarske industrije. Izračunali su i da će doći do smanjenja broja zaposlenih u domaćim pivarama i to za oko 400.

Istakli su da su u BiH akcize na pivo trenutno više nego u Njemačkoj, Španiji i u nekim drugim velikim razvijenim zemljama.

„Ovo povećanje, zajedno sa PDV-om, bi dodalo 1,76 KM na cijenu gajbe piva. To će sigurno ugroziti poslovanje domaćih proizvođača i izazvati pad prodaje domaćeg piva u BIH, čime se direktno smanjuju uplate u budžet po osnovu svih izvornih akciznih prihoda“, rekao je predsjednik Grupacije Edin Ibrahimpašić za CAPITAL.

Kazao je da je prosječna cijena gajbe piva 17 KM, a da akciza i PDV iznose pet KM ili 30 odsto od te cijene. Sa ovim prijedlogom, prosječna cijena gajbe piva, kako navodi, će porasti na 18,76 KM. Poreski element nove cijene će porasti na 6,72 KM, što je 36 odsto od konačne cijene.

„Dodatni efekat ovakvog naglog povećanja i visoke stope poreza će biti smanjenje ukupne potrošnje, a crno tržište će rasti, što će dovesti do smanjenja naplativosti akciza i ozbiljne štete u ovom, inače dobro uređenom i produktivnom segmentu privrede. Mi u Grupaciji smatramo da ovaj prijedlog neće postići očekivani rezultat“, rekao je Ibrahimpašić.

Prvo rezovi u javnoj potrošnji, pa onda povećanje akciza

Inbrahimpašić je naglasio i da je prijedlog za povećanje akciza na pivo osmišljen bez konsultacija sa predstavnicima domaćih pivara i da nije dio strategije o akcizama u BiH. Istakao je i da se u Reformskoj agendi navodi da bilo koje povećanje indirektnih poreza može doći na red tek nakon što budu iscprpljene mogućnosti rezova u javnoj potrošnji ili unapređenja u naplati prihoda.

„Članovi Grupacije proizvođača piva u BiH pozivaju Savjet ministara BiH da odbaci ovaj prijedlog i omogući nam konsultacije kao i učešće u pravilnom osmišljavanju strategije o akcizama na pića“, rekao je Ibrahimpašić.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore na tržištu BiH lani je prodato 2,2 miliona hektolitara piva gdje je uočljivo dominantno tržišno učešće velikih pivara, od čak 61,25 odsto. Istovremeno je tržišno učešće domaćih pivara iznosilo svega 38,45 odsto.

Izvor: Capital

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

sljiva

09.03.2016 10:53

Pivo necu vise da pijem i tuzit cu pivaru stomak mi narasto.Imam svoje rakije dva bureta a kada sam zedan ima vode.A oni neka povecaju akcize kome hoce apsolutno me neinteresuje.

ODGOVORITE
Name

RAJO

09.03.2016 11:13

Banjalucko pivo piju radnici, seljaci, I studenti.Ako povecate cijene budite spremni, I na gubitke.

Name

Zemljoradnik

09.03.2016 11:10

Ja bih pitao ove "engleze" iz BL pivare kako to da je Apatinsko pivo koje se uvozi iz Srbije 0,79 KM i 100 puta je bolje od otrova koji se zove Nektar i kosta 1.00 KM.Nektar pivo smrdi na hemikalije i najgore je pivo koje sam ikada pio, a ko se nekad ne daj Boze od Nektara napio taj zna sta je bolest. Nek ovaj Englez nekom drugom soli pamet, to sto on ovdje prodaje kao pivo u svojoj zemlji ne bi mogao ni dzaba dijeliti. Definitivno u oovom slucaju ne kupujem domace jer je skuplje i uz to smece.

ODGOVORITE
Name

Re zemljorad

09.03.2016 12:08

Nektar se pokvario do daske,Ali Engleze ne treba pitati zasto je Jelen jeftinije pivo,to zna samo Lobi sa vlasti koji je dozvolio da se uvoze jeftina piva iz srbije iz njihov procenat.

Name

Херцеговац

09.03.2016 11:36

Пијем искључиво лозу ракију и своје домаће вино екстра класе тако да ме ово поскупљење пива апсолутно не дотиче

ODGOVORITE
Name

zumba

09.03.2016 11:55

Sarajevsko pivo je najbolje,narocito premium

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.03.2016 12:25

Neka UIO uništi domaću proizvodnju, kad proizvođači ćute. I alkoholna, i duvanska i naftna industrija u BiH samo gledaju kako ih se gasi. Znači da znaju ko im radi o glavi, a što ništa ne preduzimaju govori da menadžmenti rade za nečije interese.

ODGOVORITE
Name

xxxx

09.03.2016 14:03

Zato Dzakula reklamira Karlovacko pivo i Jana vodu.

ODGOVORITE
Name

OO7

09.03.2016 17:31

Da li Ministar Šarović upoznat sa ovim,to je njegov resor.

ODGOVORITE