"Рак је добра смрт и лијечење је губитак времена"

Угледни амерички онколог и добитник Пулитцерове награде за дело о историј рака “Тхе Емперор оф Маладиес”, Сидарта Мукхерје, сматра како је тражење лека за рак, као и сама замисао излечења рака заправо застрашујућа утопија, која покушава да усаврши људе.

Здравље 09.03.2016 | 13:00
"Рак је добра смрт и лијечење је губитак времена"

Рак је уткан у људски геном, грешка у развоју и старењу људских ћелија, а може се решити једино ако се елиминишу сви физиолошки процеси раста у телу, од старења до регенерације, лечења и репродукције, сматра угледни онколог Мукхерје. 'Излечимо ли се од рака, излечићемо се од тога да смо људи', сматра он.

Ипак, не требају се све дијагнозе стављати у исти кош, али узрочник процеса неконтролисанога раста ћелија увек је исти. "Најчешћи облици рака коже могу се уклањати без икакве претње за живот човека, а и смртност деце од леукемије знатно се смањила, али да ли је рак икад излечен?", пита Мукхерје.

Према њему, смрт се може одложити, али је питање по којој цени. Ако се ради о лечењу старијих људи, са узнапредовалим облицима рака, рак увек остаје у позадини и вреба, док се, истовремено, на лечење рака троше огромне количине новца, више него на било коју другу болест.

Квалитет живота није бољи, а мучнине, хемотерапије, кревет и зависност од других људи за такве људе постаје свакодневица. Од четири врсте смрти - изненадне смрти, смрти услед деменције и старења па смрти од отказивања органа и, коначно, рака, Мукхерје последњу врсту сматра као убедљиво најбољи начин умирања. "Већина би рекла да је изненадна смрт најбоља, али из свог богатог искуства могу вам рећи да није, не за онога који је умро, већ за ближње који нису стигли да се припреме, па ни опросте", рекао је Мукхерје.

"Заборављамо, или нам је можда тешко да прихватимо, да је рак генерално болест старијих људи, па би се његовим излечењем људски живот тек незнатно продужио. Зато апелујем на све, усмеримо новац на то да помажемо младима, побољшамо њихов квалитет живота", закључује амерички онколог.

Овакве су изјаве, јасно, подстакле лавину реакција. Мукхерјеу се јављају оболели од рака у четрдесетима, који траже доказе да је рак болест која погађа старије. Осим тога, пребацује му се идеја о раку као најбољој смрти. "Можда имамо времена да се опростимо од својих најмилијих, али рак је дуга, болна и мучна смрт", коментарисала је једна жена.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зумба

09.03.2016 12:03

Када це смрт обољети од рака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

10.03.2016 09:20

Ако ти је добар, имај га ти.

ОДГОВОРИТЕ