Пробиотик уз антибиотик, и седам дана после упале

Бактеријске упале захтевају употребу антибиотика, али они имају и нежељене ефекте. Употребом антибактеријских лекова убрзава се разможавање патогених микроорганизама, што доводи до појаве озбиљних обољења.

Здравље 09.03.2016 | 11:30
Пробиотик уз антибиотик, и седам дана после упале

вака бактеријска упала плућа, синуса, уха или грла захтева употребу антибиотика, некада чак и до 15 дана. Иако је њихова примена тада неопходна, да би се уништили бактеријски узрочници, узимање антибиотика може да доведе и до појаве нежељених ефеката. Што је употреба антибиотика дужа, већа је могућност за појаву компликација.

Осим резистенције на одређену врсту антибиотика, токсичних ефеката и других компликација, антибиотици уништавају добре бактерије у цревима. А добре бактерије имају огромну улогу у метаболизму целог организма, нутрицији и имунитету.

Доктор Александра Павловић, специјалиста интерне медицине гастроентерохепатолог и начелник Службе за ендоскопију у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", каже да антибиотици делују на "добре" бактерије цревне флоре тако што ремете њихову равнотежу:

- Употребом антибиотика убрзава се разможавање патогених микроорганизама, што доводи до појаве озбиљних обољења, као што је псеудомембранозни колитис изазван бактеријом Цлостридиум диффициле.

Узраст је, каже она, такође, веома важан за испољавање нежељених дејстава. Посебно су осетљива новорођенчад због незрелости ензимског система јетре за метаболизам лекова и незрелости бубрега за њихову елиминацију.

- У старијој животној доби имунитет је ослабљен, честе су придружене болести и ова популација је под највећим ризиком за појаву Цлостридиум диффициле ентероколитиса, као једне од компликација примене антибиотика - објашњава др Павловић.

Неки антибиотици, такође, интензивније делују на цревну флору, па тако до појаве Цлостридиум диффициле ентероколитиса најчешће доводе "клиндамицин", флуорохинолони (ципрофлоксацин, левофлоксацин), затим цефалоспорини (лонгацеф) као и пеницилински антибиотици (амоксицилин, ампицилин).

- Изузетно је важно да се антибиотици не узимају на своју руку, већ са строгим индикацијама и само ако их ординира лекар - напомиње др Павловић. - Препорука је да се са узимањем антибиотика започне одмах и узимање пробиотика, и то једна капсула дневно док траје терапија, и још барем недељу дана дуже због продуженог дејства антибиотика. Анализирајући резултате више од 60 студија, којима је било обухваћено готово 12.000 пацијената, калифорнијски научни тим је недавно дошао до закључка да се код особа лечених антибиотицима због разних обољења, од запаљења уха до сепсе, у 42 одсто случајева мање јавља дијареја, уколико током терапије узимају и пробиотике.

Размак од два сата

Према речима др Александре Павловић, да би се ојачала одбрана у цревима, пробиотик се пије после капсуле антибиотика:

- Веома је важно направити размак од најмање два сата између узимања антибиотика и пробиотика јер ће у супротном антибиотик уништити и добре пробиотске бактерије.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар