Тачи пред Специјалним судом до 2017?

Некадашњи лидер терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашим Тачи могао би до краја године да се нађе међу оптуженима пред Специјалним судом за злочине ОВК, рекао је неименовани западни дипломата Франс пресу.

Регион 09.03.2016 | 08:05
Тачи пред Специјалним судом до 2017?

Оптужница ће бити заснована на резултатима истраге специјалног тима ЕУ (СИТФ) који је формиран 2011. године ради истраге навода који су наведени у извјештају Савјета Европе.

Бивши главни тужилац СИТФ-а рекао је 2014. године да су резултати истраге у највећем дијелу конзистентни и да укључују "чврсте доказе" који терете више званичнике ОВК-а за злочине против Срба, Рома и других етничких мањина и албанских противника.

"На основу тога, Тачи би могао да буде међу онима који ће бити оптужени до краја године", рекао је неименовани дипломата Франс пресу, додајући да ће процес против најутицајније косовске политичке фигуре зависити од тога ко је спреман да свједочи против њега.

Неименовани званичник каже да ће Тачијев избор на функцију предсједника Косова "подићи улог за сваку оптужницу, али да ће нови предсједник бити спреман да очисти и своје властито име, али и име ОВК".

Нови главни тужилац СИТФ-а Дејвид Швендимен рекао је прошле седмице да нема амнестије за лица која су прекршила међународно хуманитарно право.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тито

09.03.2016 12:51

Ујео вук магарца

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

13.03.2016 22:42

И ја мислим ујео вук магарца ма требало би да се и њему да се суди али мафија мафији не суди јели правда не постоји.