Tači pred Specijalnim sudom do 2017?

Nekadašnji lider terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači mogao bi do kraja godine da se nađe među optuženima pred Specijalnim sudom za zločine OVK, rekao je neimenovani zapadni diplomata Frans presu.

Region 09.03.2016 | 08:05
Tači pred Specijalnim sudom do 2017?

Optužnica će biti zasnovana na rezultatima istrage specijalnog tima EU (SITF) koji je formiran 2011. godine radi istrage navoda koji su navedeni u izvještaju Savjeta Evrope.

Bivši glavni tužilac SITF-a rekao je 2014. godine da su rezultati istrage u najvećem dijelu konzistentni i da uključuju "čvrste dokaze" koji terete više zvaničnike OVK-a za zločine protiv Srba, Roma i drugih etničkih manjina i albanskih protivnika.

"Na osnovu toga, Tači bi mogao da bude među onima koji će biti optuženi do kraja godine", rekao je neimenovani diplomata Frans presu, dodajući da će proces protiv najuticajnije kosovske političke figure zavisiti od toga ko je spreman da svjedoči protiv njega.

Neimenovani zvaničnik kaže da će Tačijev izbor na funkciju predsjednika Kosova "podići ulog za svaku optužnicu, ali da će novi predsjednik biti spreman da očisti i svoje vlastito ime, ali i ime OVK".

Novi glavni tužilac SITF-a Dejvid Švendimen rekao je prošle sedmice da nema amnestije za lica koja su prekršila međunarodno humanitarno pravo.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tito

09.03.2016 12:51

Ujeo vuk magarca

ODGOVORITE
Name

mf

13.03.2016 22:42

I ja mislim ujeo vuk magarca ma trebalo bi da se i njemu da se sudi ali mafija mafiji ne sudi jeli pravda ne postoji.