Анализа: Ако буде „цопy-пасте“...?! Онда ће бити овако!

Лестер осваја титулу са 11 бодова разлике, Тотенхем је четврти! Све је више аргумената који иду у прилог сензационалној титули Лисица!

Фудбал 10.03.2016 | 23:45
Анализа: Ако буде „цопy-пасте“...?! Онда ће бити овако!

Лестер гази и не намерава да стане. Иако су им много пута ове сезоне прорекли да ће се сломити под притиском и испасти из трке за титулу, а потом и висок пласман, фудбалери Лестера јуре ка првом месту у маниру најискуснијих екипа. Као да су сваке сезоне играли мечеве за титулу. Победом од 1:0 у Вотфорду су направили огроман корак ка коначном циљу и највећој сензацији у историји Премијер лиге...

До краја је још девет кола, Лестер има пет бодова предности у односу на најближег конкурента Тотенхем. Да је у питању неки већи, моћнији и богатији клуб, јавност би већ издала пресуду да ће завршити на првој позицији. Овако, Лестер се и даље бори са неповерењем и скепсом, а Клаудио Ранијери са ореолом губитничког тренера.

Статус малог клуба не иде у прилог Лестеру, али историја, традиција и статистика све аргументованије подржавају Лестерову шампионску кампању. Све је више разлога због којих би Лестер први требало да прође кроз циљ. Једини тим у историји Премијер лиге који је после 29 кола имао пет бодова предности, а није освојио титулу је Арсенал у сезони 2002/03.

Дакле, Лестер има огромну предност. На руку му иде и распоред. У наредних девет кола, има само три дуела против клубова који су у првих 10 на табели. Тотенхем има пет таквих мечева, Манчестер Сити такође, Арсенал само један. Лестер и Арсенал имају по пет утакмица на свом терену до краја првенства, Тотенхем и Манчестер Сити по четири.

Оно што Лестеру такође иде на руку су противници са којима се сусреће до краја. Нико од њих му није директан ривал за титулу. Са свима је већ играо у првом делу сезоне и остварио сјајне резултате забележивши чак седам победа и два ремија. Дакле, противници који одговарају Лисицама. Ако би Лестер поновио такве резултате у преосталих девет кола, завршио би лигу као убедљиво први на табели са чак 11 бодова предности. У односу на Манчестер Сити који би у случају истих резултата из првог дела сезоне био други. Арсенал би завршио као трећи, а Тотенхем тек као четврти.

Такође, за разлику од директних конкурената, Лестер строго може да се фокусира на Премијер лигу до краја сезоне јер не учествује у осталим такмичењима. Тотенхем игра у Лиги Европе, Манчестер Сити у Лиги шампиона, а Арсенал Лигу шампиона (не још дуго) и ФА куп.

Пред Лестером је пет утакмица у којима су фаворити и чак три играју на домаћем терену (Њукасл, Суатемптон и Вест Хем), а гостују Сандерленду и Свонсију. Ако тај циклус прегрме са овом бодовном предношћу или је увећају, последња три кола против Манчестер Јунајтеда, Евертона и Челсија не би изгледала тако страшно као што изгледају сада на папиру.

Коментари / 0

Оставите коментар