Analiza: Ako bude „copy-paste“...?! Onda će biti ovako!

Lester osvaja titulu sa 11 bodova razlike, Totenhem je četvrti! Sve je više argumenata koji idu u prilog senzacionalnoj tituli Lisica!

Fudbal 10.03.2016 | 23:45
Analiza: Ako bude „copy-paste“...?! Onda će biti ovako!

Lester gazi i ne namerava da stane. Iako su im mnogo puta ove sezone prorekli da će se slomiti pod pritiskom i ispasti iz trke za titulu, a potom i visok plasman, fudbaleri Lestera jure ka prvom mestu u maniru najiskusnijih ekipa. Kao da su svake sezone igrali mečeve za titulu. Pobedom od 1:0 u Votfordu su napravili ogroman korak ka konačnom cilju i najvećoj senzaciji u istoriji Premijer lige...

Do kraja je još devet kola, Lester ima pet bodova prednosti u odnosu na najbližeg konkurenta Totenhem. Da je u pitanju neki veći, moćniji i bogatiji klub, javnost bi već izdala presudu da će završiti na prvoj poziciji. Ovako, Lester se i dalje bori sa nepoverenjem i skepsom, a Klaudio Ranijeri sa oreolom gubitničkog trenera.

Status malog kluba ne ide u prilog Lesteru, ali istorija, tradicija i statistika sve argumentovanije podržavaju Lesterovu šampionsku kampanju. Sve je više razloga zbog kojih bi Lester prvi trebalo da prođe kroz cilj. Jedini tim u istoriji Premijer lige koji je posle 29 kola imao pet bodova prednosti, a nije osvojio titulu je Arsenal u sezoni 2002/03.

Dakle, Lester ima ogromnu prednost. Na ruku mu ide i raspored. U narednih devet kola, ima samo tri duela protiv klubova koji su u prvih 10 na tabeli. Totenhem ima pet takvih mečeva, Mančester Siti takođe, Arsenal samo jedan. Lester i Arsenal imaju po pet utakmica na svom terenu do kraja prvenstva, Totenhem i Mančester Siti po četiri.

Ono što Lesteru takođe ide na ruku su protivnici sa kojima se susreće do kraja. Niko od njih mu nije direktan rival za titulu. Sa svima je već igrao u prvom delu sezone i ostvario sjajne rezultate zabeleživši čak sedam pobeda i dva remija. Dakle, protivnici koji odgovaraju Lisicama. Ako bi Lester ponovio takve rezultate u preostalih devet kola, završio bi ligu kao ubedljivo prvi na tabeli sa čak 11 bodova prednosti. U odnosu na Mančester Siti koji bi u slučaju istih rezultata iz prvog dela sezone bio drugi. Arsenal bi završio kao treći, a Totenhem tek kao četvrti.

Takođe, za razliku od direktnih konkurenata, Lester strogo može da se fokusira na Premijer ligu do kraja sezone jer ne učestvuje u ostalim takmičenjima. Totenhem igra u Ligi Evrope, Mančester Siti u Ligi šampiona, a Arsenal Ligu šampiona (ne još dugo) i FA kup.

Pred Lesterom je pet utakmica u kojima su favoriti i čak tri igraju na domaćem terenu (Njukasl, Suatempton i Vest Hem), a gostuju Sanderlendu i Svonsiju. Ako taj ciklus pregrme sa ovom bodovnom prednošću ili je uvećaju, poslednja tri kola protiv Mančester Junajteda, Evertona i Čelsija ne bi izgledala tako strašno kao što izgledaju sada na papiru.

Komentari / 0

Ostavite komentar