Неусаглашено питање границе Хрватске и БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да ће проћи још много времена док не буде усаглашено питање границе између БиХ и Хрватске.

Босна и Херцеговина 08.03.2016 | 19:10
Неусаглашено питање границе Хрватске и БиХ

Иванић је изјавио да је питање границе била једна од тема о којој су чланови Предсједништва БиХ данас у Загребу разговарали са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић.

"Разговарали смо о низу тема. Покренули смо питање и исказали заинтереосваност за изградњу мостова на Сави код Оџака и Градишке. Јасно смо ставили до знања и нашу забринутост због изградње складишта радиоактивног отпада код Двора на Уни", навео је Иванић.

Он је нагласио да ниједно од ових питања није у надлежности Китаровићеве, тако да ће о њима много више ријечи бити сутра у сусретима са предсједником Хрватског сабора Жељком Рајнером и предсједником Владе Хрватске Тихомиром Орешковићем.

"Дефинитивне одлуке очекујемо када буде заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Хрватске у наредних неколико мјесеци, али смо исказали јасне ставове о свим овим темама", навео је Иванић.

Он је рекао да је у разговорима било ријечи и о подршци Хрватске европском путу БиХ.

Иванић је истакао да је искористио посјету Загребу и да би се састао са Његовим високопреосвештенством митрополитом Порфиријем са којим је разговарао о позицији Српске православне цркве у Хрватској.

"Констатовали смо да заједнички замолимо власти Хрватске да учине све што могу да буде подигнут ниво толеранције и да се омогући нормалан живот српске заједнице у Хрватској", рекао је Иванић.

Он је најавио да ће се сутра, другог дана посјете чланова Предсједништва БиХ Хрватској, састати са предсједником Српског националног вијећа Милорадем Пуповцем и са представницима Српског културног друштва "Просвјета" који су, уз митрополита Порфирија, најзначајнији представници српске заједнице у Хрватској.

"Као што представници Хрватске, када дођу у БиХ, исказују интересовање за положај Хрвата у БиХ, тако и ја као неко ко представља српски народ у БиХ када дођем у Хрватску нормално је да се интересујем за позицију српске заједнице у Хрватској", рекао је Иванић.

Према његовим ријечима, на овим састанцима биће разговарано о томе како помоћи да се поправи ситуација и да се односи учине нормалнијим и на неки начин подигне квалитет живота српске заједнице у Хрватској.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

питам се

08.03.2016 18:29

Није ми бас јасно како је Хрватска могла уци у ЕУ ако Иваниц казе да јос има 'неусагласених' питања око границе са БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПТИМИСТА

08.03.2016 20:52

КАТОЛИЧКА ЗЕМЉА

Name

@питам се

09.03.2016 09:07

Ста се имас питати.Исто као и Словенија.И они имају са Хрватима нерјесена питања а обе дрзаве су у ЕУ.Све је то политика.

Name

Грана

08.03.2016 18:30

О питању БиХ граница ради Иванићев савјетник Миленко Жутић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

08.03.2016 20:10

Иваницу не сикирај се, то це Баја да среди са Цовицем, њих двојица и онако дувају у исту писту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех ех

09.03.2016 01:41

Најнеенергицнији лик. Само помало муљај за одлицну плату.

ОДГОВОРИТЕ