Neusaglašeno pitanje granice Hrvatske i BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da će proći još mnogo vremena dok ne bude usaglašeno pitanje granice između BiH i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina 08.03.2016 | 19:10
Neusaglašeno pitanje granice Hrvatske i BiH

Ivanić je izjavio da je pitanje granice bila jedna od tema o kojoj su članovi Predsjedništva BiH danas u Zagrebu razgovarali sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović.

"Razgovarali smo o nizu tema. Pokrenuli smo pitanje i iskazali zaintereosvanost za izgradnju mostova na Savi kod Odžaka i Gradiške. Jasno smo stavili do znanja i našu zabrinutost zbog izgradnje skladišta radioaktivnog otpada kod Dvora na Uni", naveo je Ivanić.

On je naglasio da nijedno od ovih pitanja nije u nadležnosti Kitarovićeve, tako da će o njima mnogo više riječi biti sutra u susretima sa predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom i predsjednikom Vlade Hrvatske Tihomirom Oreškovićem.

"Definitivne odluke očekujemo kada bude zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u narednih nekoliko mjeseci, ali smo iskazali jasne stavove o svim ovim temama", naveo je Ivanić.

On je rekao da je u razgovorima bilo riječi i o podršci Hrvatske evropskom putu BiH.

Ivanić je istakao da je iskoristio posjetu Zagrebu i da bi se sastao sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom Porfirijem sa kojim je razgovarao o poziciji Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

"Konstatovali smo da zajednički zamolimo vlasti Hrvatske da učine sve što mogu da bude podignut nivo tolerancije i da se omogući normalan život srpske zajednice u Hrvatskoj", rekao je Ivanić.

On je najavio da će se sutra, drugog dana posjete članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj, sastati sa predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća Miloradem Pupovcem i sa predstavnicima Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" koji su, uz mitropolita Porfirija, najznačajniji predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Kao što predstavnici Hrvatske, kada dođu u BiH, iskazuju interesovanje za položaj Hrvata u BiH, tako i ja kao neko ko predstavlja srpski narod u BiH kada dođem u Hrvatsku normalno je da se interesujem za poziciju srpske zajednice u Hrvatskoj", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, na ovim sastancima biće razgovarano o tome kako pomoći da se popravi situacija i da se odnosi učine normalnijim i na neki način podigne kvalitet života srpske zajednice u Hrvatskoj.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pitam se

08.03.2016 18:29

Nije mi bas jasno kako je Hrvatska mogla uci u EU ako Ivanic kaze da jos ima 'neusaglasenih' pitanja oko granice sa BH.

ODGOVORITE
Name

OPTIMISTA

08.03.2016 20:52

KATOLIČKA ZEMLJA

Name

@pitam se

09.03.2016 09:07

Sta se imas pitati.Isto kao i Slovenija.I oni imaju sa Hrvatima nerjesena pitanja a obe drzave su u EU.Sve je to politika.

Name

Grana

08.03.2016 18:30

O pitanju BiH granica radi Ivanićev savjetnik Milenko Žutić!

ODGOVORITE
Name

Valter

08.03.2016 20:10

Ivanicu ne sikiraj se, to ce Baja da sredi sa Covicem, njih dvojica i onako duvaju u istu pistu!

ODGOVORITE
Name

Eh eh

09.03.2016 01:41

Najneenergicniji lik. Samo pomalo muljaj za odlicnu platu.

ODGOVORITE