Боље и у затвор у БиХ него слобода под "ИД"

Поједини држављани Босне и Херцеговине, који су се нашли на ратиштима у Сирији и Ираку, контактирају безбедносне агенције и спремни су за одлазак у затвор само да се врате у БиХ.

Босна и Херцеговина 08.03.2016 | 22:59
Боље и у затвор у БиХ него слобода под "ИД"

"Одређен број држављана БиХ, који се налази на подручју Сирије и Ирака, због несношљивих услова боравка, контактира безбједносне агенције са намером повратка у БиХ, споразумног признања и издржавања казне у БиХ", наводи се у саопштењу Тужилаштва БИХ.

У саопштењу се додаје да све више породица држављана БиХ, који су на страним ратиштима, тражи сарадњу са правосуђем и њихов повратак у БиХ.

"У оквиру активности Тужилаштва БиХ и партнерских агенција за спроводење закона у БиХ и иностранству, све већи број држављана БиХ и чланова породица пријављује незаконитости у вези са одласком и боравком држављана БиХ, који су на страним ратиштима", нагласило је тужилаштво.

У саопштењу, међутим, није прецизирано колико џихадиста из БиХ жели да се врати у ту земљу, која је 2014. године усвојила закон који предвиђа затворске казне за џихадисте и њихове регруте у трајању до 20 година.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је до сада 20 особа оптужено за регрутовање или придруживање страним паравојним групама, пренео је АФП.

У саопштењу Тужилаштва БиХ се, такође, наводи да је један од оптужених Емин Хоџић, који је рођен 1992. године, признао да је боравио у структурама "Исламске државе" и да је тиме пристао да му се изрекне затворска казна у трајању од годину дана, коју ће издржавати у БиХ.

"Тужилаштво БиХ и партнерске безбједносне агенције имају капацитете за откривање и процесуирање особа које одлазе на страна ратишта, те упозоравају држављане БиХ да се не одлуцују на ове кораке, рискирајући властиту безбједност као и затворску казну по повратку са тих подручја", закључује се у саопштењу.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ОО7

08.03.2016 16:45

Браво за тужилаштво.Примите их назад,о трошку грађана,али ни случајно их не шаљите у затвор.О трошку грађана им организујте сусрет са Абу Хамзом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈСО

08.03.2016 20:22

Све си рекао!!!

Name

08.03.2016 17:12

Ста це нам они овдје. Тузиластво нема право да их овамо врати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

08.03.2016 17:23

Сто сте исли тамо, да сте се борили да заститите тај народ који је безпомоцан па да вас разумије цовјек, не ви сте тамо малтретирали исти тај народ јос сте клали кога сте стигли. Тако осрамотили Босну и његов народ. Ислам не трази то од нас да кољемо него да помаземо и нејаке, ви сте срамота изрод и стице вас казна на овом и оном свјету. Убијати сјеци главе и стрељати у има Бог је грехота и на овом и оном свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАХЕБАЛИ СЕ

08.03.2016 17:25

ЈЕСУ ЛИ СЕ ЗА**БАЛИ. МАШАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јебем зене политицарима у бих

08.03.2016 18:23

Мени то смрди немају други лакси нацин да се врате у БиХ надам се да до тога неце доц полицијо дозовите се памети!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мехо

09.03.2016 09:18

Не брините, Руси ће их побити као зечеве. Гдје им је јунаштво да кости оставе у њиховиј светој држави већ хиће да се врате у већински хрушћанску БиХ.(у БиХ има више Срба и хрвата од Муслимана).

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

09.03.2016 09:18

ПРИМИТЕ ИХ САМО ДА ЗНАТЕ КОГА ПРИМАТЕ ТАКВИ СУ СПРЕМНИ НА СВАКЕ УСЛОВЕ АЛИ КАД ПРОДЈЕ ГОДИНА ВОДИТЕ ИХ КУЦИ А НЕ МЕДЈУ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ