Bolje i u zatvor u BiH nego sloboda pod "ID"

Pojedini državljani Bosne i Hercegovine, koji su se našli na ratištima u Siriji i Iraku, kontaktiraju bezbednosne agencije i spremni su za odlazak u zatvor samo da se vrate u BiH.

Bosna i Hercegovina 08.03.2016 | 22:59
Bolje i u zatvor u BiH nego sloboda pod "ID"

"Određen broj državljana BiH, koji se nalazi na području Sirije i Iraka, zbog nesnošljivih uslova boravka, kontaktira bezbjednosne agencije sa namerom povratka u BiH, sporazumnog priznanja i izdržavanja kazne u BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BIH.

U saopštenju se dodaje da sve više porodica državljana BiH, koji su na stranim ratištima, traži saradnju sa pravosuđem i njihov povratak u BiH.

"U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za sprovodenje zakona u BiH i inostranstvu, sve veći broj državljana BiH i članova porodica prijavljuje nezakonitosti u vezi sa odlaskom i boravkom državljana BiH, koji su na stranim ratištima", naglasilo je tužilaštvo.

U saopštenju, međutim, nije precizirano koliko džihadista iz BiH želi da se vrati u tu zemlju, koja je 2014. godine usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za džihadiste i njihove regrute u trajanju do 20 godina.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je do sada 20 osoba optuženo za regrutovanje ili pridruživanje stranim paravojnim grupama, preneo je AFP.

U saopštenju Tužilaštva BiH se, takođe, navodi da je jedan od optuženih Emin Hodžić, koji je rođen 1992. godine, priznao da je boravio u strukturama "Islamske države" i da je time pristao da mu se izrekne zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koju će izdržavati u BiH.

"Tužilaštvo BiH i partnerske bezbjednosne agencije imaju kapacitete za otkrivanje i procesuiranje osoba koje odlaze na strana ratišta, te upozoravaju državljane BiH da se ne odlucuju na ove korake, riskirajući vlastitu bezbjednost kao i zatvorsku kaznu po povratku sa tih područja", zaključuje se u saopštenju.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

OO7

08.03.2016 16:45

Bravo za tužilaštvo.Primite ih nazad,o trošku građana,ali ni slučajno ih ne šaljite u zatvor.O trošku građana im organizujte susret sa Abu Hamzom.

ODGOVORITE
Name

JSO

08.03.2016 20:22

Sve si rekao!!!

Name

xc

08.03.2016 17:12

Sta ce nam oni ovdje. Tuzilastvo nema pravo da ih ovamo vrati.

ODGOVORITE
Name

Hare

08.03.2016 17:23

Sto ste isli tamo, da ste se borili da zastitite taj narod koji je bezpomocan pa da vas razumije covjek, ne vi ste tamo maltretirali isti taj narod jos ste klali koga ste stigli. Tako osramotili Bosnu i njegov narod. Islam ne trazi to od nas da koljemo nego da pomazemo i nejake, vi ste sramota izrod i stice vas kazna na ovom i onom svjetu. Ubijati sjeci glave i streljati u ima Bog je grehota i na ovom i onom svjetu.

ODGOVORITE
Name

ZAHEBALI SE

08.03.2016 17:25

JESU LI SE ZA**BALI. MAŠALA.

ODGOVORITE
Name

jebem zene politicarima u bih

08.03.2016 18:23

Meni to smrdi nemaju drugi laksi nacin da se vrate u BiH nadam se da do toga nece doc policijo dozovite se pameti!!!

ODGOVORITE
Name

meho

09.03.2016 09:18

Ne brinite, Rusi će ih pobiti kao zečeve. Gdje im je junaštvo da kosti ostave u njihovij svetoj državi već hiće da se vrate u većinski hrušćansku BiH.(u BiH ima više Srba i hrvata od Muslimana).

ODGOVORITE
Name

ABC

09.03.2016 09:18

PRIMITE IH SAMO DA ZNATE KOGA PRIMATE TAKVI SU SPREMNI NA SVAKE USLOVE ALI KAD PRODJE GODINA VODITE IH KUCI A NE MEDJU NAROD.

ODGOVORITE