Приштина не треба да пријети блокадама

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас, поводом најава да ће Приштина блокирати теретни саобраћај из Србије, да се показало да самопроглашено Косово није никакав фактор одлучивања.

Србија 08.03.2016 | 16:40
Приштина не треба да пријети блокадама

"Било би боље да власти у Приштини почну да се понашају у сладу са ситуацијом у којој се налазе. Нека нам уведу блокаду, али питам се шта би било да Србија уведе тзв. Косову блокаду путничког саобраћаја", рекао је Дачић.

Српски шеф дипломатије је навео да 21. век није време када треба причати о блокадама.

Влада самопроглашеног Косова дала је Београду рок да до краја марта призна АДР уверења неопходна за транспорт опасних материја кроз Србију, издата у Приштини, и навела да ће у супротном увести реципроцитетне мере и српским камионима блокирати улазак на тзв. Косово.

АДР уверења потребна су за транспорт материја као што су нафта или природни гас и Влада Србије не дозвољава улазак шлепера које их превозе у Србију јер не признаје АДР уверење Министарства инфраструктуре тзв. Косова.

Ово је последња мера коју Србија још примењује у односу на косовске компаније, пошто је све остале, укључујући и ону за Флуид из Гњилана уклонила пар дана пре одржавања састанка земаља ЦЕФТЕ у Бриселу.

Приштински медији наводе да су спрске власти донедавно блокирале и камионе са Косова и Метохије у којима су били сокови намењени извозу.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар