Priština ne treba da prijeti blokadama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom najava da će Priština blokirati teretni saobraćaj iz Srbije, da se pokazalo da samoproglašeno Kosovo nije nikakav faktor odlučivanja.

Srbija 08.03.2016 | 16:40
Priština ne treba da prijeti blokadama

"Bilo bi bolje da vlasti u Prištini počnu da se ponašaju u sladu sa situacijom u kojoj se nalaze. Neka nam uvedu blokadu, ali pitam se šta bi bilo da Srbija uvede tzv. Kosovu blokadu putničkog saobraćaja", rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je naveo da 21. vek nije vreme kada treba pričati o blokadama.

Vlada samoproglašenog Kosova dala je Beogradu rok da do kraja marta prizna ADR uverenja neophodna za transport opasnih materija kroz Srbiju, izdata u Prištini, i navela da će u suprotnom uvesti reciprocitetne mere i srpskim kamionima blokirati ulazak na tzv. Kosovo.

ADR uverenja potrebna su za transport materija kao što su nafta ili prirodni gas i Vlada Srbije ne dozvoljava ulazak šlepera koje ih prevoze u Srbiju jer ne priznaje ADR uverenje Ministarstva infrastrukture tzv. Kosova.

Ovo je poslednja mera koju Srbija još primenjuje u odnosu na kosovske kompanije, pošto je sve ostale, uključujući i onu za Fluid iz Gnjilana uklonila par dana pre održavanja sastanka zemalja CEFTE u Briselu.

Prištinski mediji navode da su sprske vlasti donedavno blokirale i kamione sa Kosova i Metohije u kojima su bili sokovi namenjeni izvozu.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar