Реформа правосуђа, дијалог, референдум...

Званично провођење Акционог плана Стратегије за реформу сектора правде у БиХ почело је данас у Сарајеву првом Конференцијом министара правде, предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ и правосудне комисије Брчко Дистрикта.

Босна и Херцеговина 08.03.2016 | 23:00
Реформа правосуђа, дијалог, референдум...

Стратегија је усвојена прије пола године, а дио реформе правосуђа провди се и кроз структурали дијалог.

"Тешко је раздвојити Структурални дијалог и Стратегију реформе правосуђа'', каже предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија и додаје да је Стратегија ипак шири појам, а Структурални дијалог обухвата само критична и спорна питања у правосуђу.

На питање како ћемо и када провести Стратегију реформе правосуђа, када се Стуктурални дијалог, иако обухвата мање питања, отеже већ годинама Тегелтија одговара:

"Не знам ја шта иде споро, а шта брзо. Структурални дијалог иде темпом којим иде, а запео је као што знате на питању проширених надлежности. Мислим да ће модел рјешавања тог проблема, уколико политичари покажу вољу да то ријеше, показати да постоји воља да се реформа сектора правде проводи у свим њеним аспектима. То ће бити образац''.

Министар правде у Савјету министара БиХ Јосип Грубеша сматра да су кроз Структурални дијалог приближени ставови. На нашу констатацију да се ти ставови приближавају већ пет година, али без конкретног резултата Грубеша одговара да је видљив резултат то што је промијењен начин вођења Структуралног дијалога, односно подјељен је на стручни и политички дио.

"Оно што ја видим, а ви ме демантујте ако нисам у праву, у последњих девет мјесеци одкако је формат структуралног дијалога другачији види се напредак, види се да су ставови ближи него раније''.

На питање да ли приближавање ставова значи да је Република Српска, како ствари стоје, одустала од референдума Грубеша одговара да не чује да се у последње вријеме говори о референдуму, али то је по њему питање за министарство правде Републике Српске.

Помоћник министра правде у Влади Српске Слободан Зец каже да питање референдума није тема Конференције министара правде и излази из оквира састанка.

"То питање је у надлежности Народне Скупштине Републике Српске те се, по питању референдума, обратите њима'', одговара Зец.

На нашу констатацију да је Народна скупштина усвојила одлуку о провођењу референдима Зец одговара да је Министарство правде само орган извршне власти, а да је Народна скупштина највише законодавно тијело у Републици Српској.

Тај податак ми знамо, али је питање зна ли предсједник Српске шта је посао извршне, а шта законодавне власти и шта су чије надлежности.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

09.03.2016 12:20

Право и правда нису исто.

ОДГОВОРИТЕ