Reforma pravosuđa, dijalog, referendum...

Zvanično provođenje Akcionog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH počelo je danas u Sarajevu prvom Konferencijom ministara pravde, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i pravosudne komisije Brčko Distrikta.

Bosna i Hercegovina 08.03.2016 | 23:00
Reforma pravosuđa, dijalog, referendum...

Strategija je usvojena prije pola godine, a dio reforme pravosuđa provdi se i kroz strukturali dijalog.

"Teško je razdvojiti Strukturalni dijalog i Strategiju reforme pravosuđa'', kaže predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija i dodaje da je Strategija ipak širi pojam, a Strukturalni dijalog obuhvata samo kritična i sporna pitanja u pravosuđu.

Na pitanje kako ćemo i kada provesti Strategiju reforme pravosuđa, kada se Stukturalni dijalog, iako obuhvata manje pitanja, oteže već godinama Tegeltija odgovara:

"Ne znam ja šta ide sporo, a šta brzo. Strukturalni dijalog ide tempom kojim ide, a zapeo je kao što znate na pitanju proširenih nadležnosti. Mislim da će model rješavanja tog problema, ukoliko političari pokažu volju da to riješe, pokazati da postoji volja da se reforma sektora pravde provodi u svim njenim aspektima. To će biti obrazac''.

Ministar pravde u Savjetu ministara BiH Josip Grubeša smatra da su kroz Strukturalni dijalog približeni stavovi. Na našu konstataciju da se ti stavovi približavaju već pet godina, ali bez konkretnog rezultata Grubeša odgovara da je vidljiv rezultat to što je promijenjen način vođenja Strukturalnog dijaloga, odnosno podjeljen je na stručni i politički dio.

"Ono što ja vidim, a vi me demantujte ako nisam u pravu, u poslednjih devet mjeseci odkako je format strukturalnog dijaloga drugačiji vidi se napredak, vidi se da su stavovi bliži nego ranije''.

Na pitanje da li približavanje stavova znači da je Republika Srpska, kako stvari stoje, odustala od referenduma Grubeša odgovara da ne čuje da se u poslednje vrijeme govori o referendumu, ali to je po njemu pitanje za ministarstvo pravde Republike Srpske.

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Srpske Slobodan Zec kaže da pitanje referenduma nije tema Konferencije ministara pravde i izlazi iz okvira sastanka.

"To pitanje je u nadležnosti Narodne Skupštine Republike Srpske te se, po pitanju referenduma, obratite njima'', odgovara Zec.

Na našu konstataciju da je Narodna skupština usvojila odluku o provođenju referendima Zec odgovara da je Ministarstvo pravde samo organ izvršne vlasti, a da je Narodna skupština najviše zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj.

Taj podatak mi znamo, ali je pitanje zna li predsjednik Srpske šta je posao izvršne, a šta zakonodavne vlasti i šta su čije nadležnosti.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

09.03.2016 12:20

Pravo i pravda nisu isto.

ODGOVORITE