Одбијени добровољни даваоци крви у Нишу

Намјера око шездесет добровољних давалаца крви из Бијељине, Будве и Пљеваља да дају крв у Нишу одбијена је због нових правила према којима онај ко нема пријаву боравка у Србији неће моћи да добровољно да крв за рођака или пријатеља, пишу београдске "Вечерње новости".

Регион 08.03.2016 | 13:55
Одбијени добровољни даваоци крви у Нишу

То су нова правила која се примјењују од прије три седмице на препоруку Републичке стручне комисије за трансфузиологију, због којих добровољни даваоци крви из Бијељине, Будве и Пљеваља, који су дошли да помогну Удружењу добровољних давалаца из Ракитова код Јагодине, нису могли да дају крв.

У првој од три годишње акције удружења "Драган Симијоновић Сики" из Ракитова прикупљене су 172 боце крви, а драгоцјене течности било би много више да су у акцији могли да учествују и даваоци из сусједства.

"Они који су донели овакву одлуку вероватно сматрају да добровољно давалаштво крви није хуман гест, већ имају неке друге аршине за то. Ставити границу даваоцима крви је страшно", рекао је секретар Удружења Дејан Јевремовић.

Фордана Антуљесков из Института за трансфузију крви Србије навела је да је одлука донесена због безбједносних разлога.

"Једноставно морамо да имамо адресу даваоца, ако се открије нешто у крви да можемо да га контактирамо без тога се губи траг, а за безбедност трансфузије је управо најважније улажење у траг свакој јединици. То су нови, нажалост, строжи критеријуми, али је сада тако", рекла је Антуљесков.

Она је навела да странац може да буде добровољни давалац крви само ако има пријаву боравка у Србији, а студенти из других земаља крв ће моћи да дају уз индекс.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

нн

08.03.2016 13:09

Не може ни са пасошом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баћо

08.03.2016 20:19

Добро је рекао Ципрас: балканске земље уништавају Европу. Овог лудила нема нигдје. Чуј, нема пријаву боравка , не може дати крв. Какве везе има ,једно са другим. Такво нешто, и , такав пропис може да донесе , само министар у Српској влади, још ,ако је завршио Чуметов факултет, онда нема,што кажу Хрвати,двојбе. А, ја кажем, само, Боже ,нас сачувај наших влада и ,њихових прописа. Нормално, Историја почиње ,од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

08.03.2016 21:49

Потписујем

Name

Добровољни давалац крви

09.03.2016 21:40

Велико питање је, шта се крије иза овакве одлуке. Образлозење да је то због адресе даваоца је непримерено, јер сваки даваоц има адресу. Ми даваоци смо најхуманији људи, којима је хуманост на првом месту и за нас не постоје границе. Потребно је да се сви ујединимо и боримо за наша права. Не могу прописи раздвојити браћу.

ОДГОВОРИТЕ