Odbijeni dobrovoljni davaoci krvi u Nišu

Namjera oko šezdeset dobrovoljnih davalaca krvi iz Bijeljine, Budve i Pljevalja da daju krv u Nišu odbijena je zbog novih pravila prema kojima onaj ko nema prijavu boravka u Srbiji neće moći da dobrovoljno da krv za rođaka ili prijatelja, pišu beogradske "Večernje novosti".

Region 08.03.2016 | 13:55
Odbijeni dobrovoljni davaoci krvi u Nišu

To su nova pravila koja se primjenjuju od prije tri sedmice na preporuku Republičke stručne komisije za transfuziologiju, zbog kojih dobrovoljni davaoci krvi iz Bijeljine, Budve i Pljevalja, koji su došli da pomognu Udruženju dobrovoljnih davalaca iz Rakitova kod Jagodine, nisu mogli da daju krv.

U prvoj od tri godišnje akcije udruženja "Dragan Simijonović Siki" iz Rakitova prikupljene su 172 boce krvi, a dragocjene tečnosti bilo bi mnogo više da su u akciji mogli da učestvuju i davaoci iz susjedstva.

"Oni koji su doneli ovakvu odluku verovatno smatraju da dobrovoljno davalaštvo krvi nije human gest, već imaju neke druge aršine za to. Staviti granicu davaocima krvi je strašno", rekao je sekretar Udruženja Dejan Jevremović.

Fordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije navela je da je odluka donesena zbog bezbjednosnih razloga.

"Jednostavno moramo da imamo adresu davaoca, ako se otkrije nešto u krvi da možemo da ga kontaktiramo bez toga se gubi trag, a za bezbednost transfuzije je upravo najvažnije ulaženje u trag svakoj jedinici. To su novi, nažalost, stroži kriterijumi, ali je sada tako", rekla je Antuljeskov.

Ona je navela da stranac može da bude dobrovoljni davalac krvi samo ako ima prijavu boravka u Srbiji, a studenti iz drugih zemalja krv će moći da daju uz indeks.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nn

08.03.2016 13:09

Ne može ni sa pasošom.

ODGOVORITE
Name

baćo

08.03.2016 20:19

Dobro je rekao Cipras: balkanske zemlje uništavaju Evropu. Ovog ludila nema nigdje. Čuj, nema prijavu boravka , ne može dati krv. Kakve veze ima ,jedno sa drugim. Takvo nešto, i , takav propis može da donese , samo ministar u Srpskoj vladi, još ,ako je završio Čumetov fakultet, onda nema,što kažu Hrvati,dvojbe. A, ja kažem, samo, Bože ,nas sačuvaj naših vlada i ,njihovih propisa. Normalno, Istorija počinje ,od njih.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

08.03.2016 21:49

Потписујем

Name

Dobrovoljni davalac krvi

09.03.2016 21:40

Veliko pitanje je, šta se krije iza ovakve odluke. Obrazlozenje da je to zbog adrese davaoca je neprimereno, jer svaki davaoc ima adresu. Mi davaoci smo najhumaniji ljudi, kojima je humanost na prvom mestu i za nas ne postoje granice. Potrebno je da se svi ujedinimo i borimo za naša prava. Ne mogu propisi razdvojiti braću.

ODGOVORITE