"Балканске земље уништавају Европу"

Грчки премијер о сутрашњем самиту у вези са избјегличком кризом у Европи.

Регион 07.03.2016 | 07:36
"Балканске земље уништавају Европу"

На сутрашњем самиту ЕУ о мигрантској кризи Грчка ће тражити солидарност са избеглицама, праведну расподјелу терета међу чланицама ЕУ и санкције за оне чланице које не поштују одлуке Уније, најавио је данас грчки премијер Алексис Ципрас, а преносе свјетски медији.

"С обзиром на затворене границе за избјеглице и наставак њиховог прилива на (грчка) острва, јасно је да је релокација у друге земље хитна и да мора да се деси одмах и у великом броју. То ћемо изнијети на самиту“, рекао је Ципрас на главном одбору своје Сиризе.

Он је оптужио Аустрију и земље Балкана за „уништавање Европе“ успоравањем тока миграната и избјеглица које желе из Грчке на сјевер, преноси Ројтерс.

„Европа је у нервозној кризи“, рекао је Ципрас и запитао „да ли ће Европа страха и расизма надвладати Европу солидарности“?

Централноевропске земље са озбиљним демографским проблемима и малом незапосленошћу могле би, према његовим ријечима, да имају дугорочно користи од примања милиона избјеглица, али „политика штедње је хранила ’чудовиште‘ крајње деснице које се противи њиховом приливу“.

„Европа је данас скрхана усљед штедње и затворених граница. Она држи отворене границе за штедњу, а затворене за људе који бјеже од рата“, рекао је Ципрас. Земље попут Аустрије желе да наметну „логику тврђаве Европе“, рекао је он и додао да су „једностране“ акције затварања граница за избјеглице осудиле све европске институције.

„Не упиремо прстом на друге народе или земље Европе. Ми смо против оних који подлијежу ксенофобији и расизму. Наставићемо да спашавамо животе и бранимо људско лице Европе“, закључио је грчки премијер.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

заслужено

07.03.2016 06:39

Сад враћамо и европи и свијету са каматом , црни ципријанчићу. Да вам је да се ј.... а да вам не уђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

европљанин

07.03.2016 07:02

Европа се градила на толеранцји и солидарности борби против нацизма,пасце због не солидарности не толеранције и будењем нацизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додос Малборакис

07.03.2016 07:18

Назалост у праву је. А јос једна отезавајуца околност је сто је једини ултраљевицар на власти у цијелој унији. Кад је досао на власт и покусао да оствари велика обецања о растерецењу Грцке тако сто це направити фер аранзман с кредиторима у року од 15 дана схватио је ко заправо влада. Кад су банке повукле кес досло је до опстег хаоса и тад се је н2како извукао. Послије је досла криза којој се крај не надзире и која трајно мозе да дестабилизује ЕУ и односе у њој. А цех це опет да плате земље као Грцка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

07.03.2016 08:42

У политици су само преваранти. Олош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

07.03.2016 09:26

Па врати их у Турску,

ОДГОВОРИТЕ