"Balkanske zemlje uništavaju Evropu"

Grčki premijer o sutrašnjem samitu u vezi sa izbjegličkom krizom u Evropi.

Region 07.03.2016 | 07:36
"Balkanske zemlje uništavaju Evropu"

Na sutrašnjem samitu EU o migrantskoj krizi Grčka će tražiti solidarnost sa izbeglicama, pravednu raspodjelu tereta među članicama EU i sankcije za one članice koje ne poštuju odluke Unije, najavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, a prenose svjetski mediji.

"S obzirom na zatvorene granice za izbjeglice i nastavak njihovog priliva na (grčka) ostrva, jasno je da je relokacija u druge zemlje hitna i da mora da se desi odmah i u velikom broju. To ćemo iznijeti na samitu“, rekao je Cipras na glavnom odboru svoje Sirize.

On je optužio Austriju i zemlje Balkana za „uništavanje Evrope“ usporavanjem toka migranata i izbjeglica koje žele iz Grčke na sjever, prenosi Rojters.

„Evropa je u nervoznoj krizi“, rekao je Cipras i zapitao „da li će Evropa straha i rasizma nadvladati Evropu solidarnosti“?

Centralnoevropske zemlje sa ozbiljnim demografskim problemima i malom nezaposlenošću mogle bi, prema njegovim riječima, da imaju dugoročno koristi od primanja miliona izbjeglica, ali „politika štednje je hranila ’čudovište‘ krajnje desnice koje se protivi njihovom prilivu“.

„Evropa je danas skrhana usljed štednje i zatvorenih granica. Ona drži otvorene granice za štednju, a zatvorene za ljude koji bježe od rata“, rekao je Cipras. Zemlje poput Austrije žele da nametnu „logiku tvrđave Evrope“, rekao je on i dodao da su „jednostrane“ akcije zatvaranja granica za izbjeglice osudile sve evropske institucije.

„Ne upiremo prstom na druge narode ili zemlje Evrope. Mi smo protiv onih koji podliježu ksenofobiji i rasizmu. Nastavićemo da spašavamo živote i branimo ljudsko lice Evrope“, zaključio je grčki premijer.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zasluženo

07.03.2016 06:39

Sad vraćamo i evropi i svijetu sa kamatom , crni ciprijančiću. Da vam je da se j.... a da vam ne uđe.

ODGOVORITE
Name

evropljanin

07.03.2016 07:02

Evropa se gradila na tolerancji i solidarnosti borbi protiv nacizma,pasce zbog ne solidarnosti ne tolerancije i budenjem nacizma.

ODGOVORITE
Name

Dodos Malborakis

07.03.2016 07:18

Nazalost u pravu je. A jos jedna otezavajuca okolnost je sto je jedini ultraljevicar na vlasti u cijeloj uniji. Kad je dosao na vlast i pokusao da ostvari velika obecanja o rasterecenju Grcke tako sto ce napraviti fer aranzman s kreditorima u roku od 15 dana shvatio je ko zapravo vlada. Kad su banke povukle kes doslo je do opsteg haosa i tad se je n2kako izvukao. Poslije je dosla kriza kojoj se kraj ne nadzire i koja trajno moze da destabilizuje EU i odnose u njoj. A ceh ce opet da plate zemlje kao Grcka

ODGOVORITE
Name

Hm

07.03.2016 08:42

U politici su samo prevaranti. Ološ.

ODGOVORITE
Name

virus

07.03.2016 09:26

Pa vrati ih u Tursku,

ODGOVORITE